Guvernul sârb nu va face compromisul privind recunoașterea statului Kosovo chiar dacă acest lucru va duce la risipirea oricărei șanse de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat ministrul de Externe, Ivica Dacici.

„Vrem să ajungem la un acord, vrem o soluţie justă şi durabilă, dar să recunoaştem acte unilaterale – niciodată, nici măcar cu preţul eşecului privind aderarea la Uniunea Europeană. Le datorez multă recunoştinţă prietenilor noştri care ne ajută în această privinţă, din punctul de vedere al sprijinului politic pentru poziţia noastră. Argentina este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Serbiei”, a spus Dacici, în cadrul unei vizite la Buenos Aires, conform mediafax.ro.

Serbia a demarat oficial procedurile pentru aderare la Uniunea Europeană la începutului lui 2014. Atunci, Uniunea Europeană i-a impus ca și condiții reforme de guvernare şi reforme anticorupţie, precum şi o soluţionare a disputelor din această ţară cu fosta ei provincie, Kosovo.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008 şi este recunoscut ca stat de 113 ţări, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea statelor membre UE, dar nu şi de către Serbia. România se află de asemenea printre țările care nu au recunoscut independența statului Kosovo.

NapocaNews