Oricine persoană care alege să mănânce o salată la pungă în locul chips-urilor sau al merdenelelor este deja cu un pas înainte în privința îngrijirii propriei sănătăți, dar eixstă nutrienți precum vitaminele C și B care sunt solubile în apă și care se pierd în procesul de spălare și de tăiere industrială sau chiar prin păstrarea îndelungată a salatelor la frigider.

Conform declarației lui Mary Ann Lila, cercetătoare nutriționistă la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, citată de NY Times, există un studiu care arată că spanacul frunze ambalat sub formă de salată la pungă și pierde aproape toată cantitatea de acid folic, una dintre vitaminele B, după opt zile de refrigerare. Prin comparație, un alt studiu a descoperit că salata verde își păstrează cantitatea de acid folic în procesul de depozitare la rece. Dar majoritatea nutrienților, inclusiv vitaminele liposolubile A, E și K.și minerale precum fierul și calciul, nu se pierd prin spălare și se păstrează în timpul depozitării, spun experții.

În privința vitaminei C, un studiu recent de chimie alimentară a descoperit că, prin procesarea industrială, spanacul pierde o cantitate mai mare decât alte vegetale. Frunzele de spanac matur își pierd aproape 80% din vitamina C după trei zile de ținut la rece, în timp ce baby spancul pierde doar 25-45%. Prin comparație măcrișul păstrează cam 60% din cantitatea de vitamina C din frunzele sale după 10 zile de depozitare, iar rucola suferă modificări nesemnificative.

Dar pierderea vitaminei C din legumele și verdețurile din produsele preambalate sub formă de salată la pungă nu este un risc serios spune Stephen C. Fry de la Universitatea din Edinburgh, întrucât majoritatea oamenilor au un aport suficient din această vitamină în dieta lor zilnică, titrează Unica.ro.

NapocaNews