Economia românească a ajuns să fie dominată fără drept de apel de către străini. Dacă aceştia ar pleca mâine din România, cifra de afaceri a ţării ar scădea la jumătate, o treime din angajaţi ar rămâne pe drumuri, judeţe întregi în baza firmelor locale şi ale statului.

Şi mai grav este că plecarea multinaţionalelor ar produce efecte în lanţ având în vedere că o parte bună din companiile autohtone depind tot de firmele străine mari care şi-au externalizat o parte din activităţi către firmele locale, scrie jurnalul.ro.

Din cele 41 de judeţe ale ţării, plus Capitala, în 20 dintre ele, primele cele mai mari trei firme au acţionari străini, cele mai multe multinaţionale, filiale ale unor mari grupuri europene sau chiar mondiale. Numai în cinci judeţe cele mai mari trei firme sunt româneşti, în restul ţării capitalul autohton se luptă cot la cot cu multinaţionalele pentru supremaţie.

Capitalul autohton sufocat de multinaţionale? Primele trei firme din judeţul Cluj (Mol România, De’Longhi România şi Inter Cars) au afaceri care totalizează 6,2 miliarde de lei, adică sub 13% din cifra de afaceri totală a judeţului de 49 miliarde de lei. În schimb, profitul lor este de numai 4,8% din profitul realizat de toate firmele din judeţ.

NapocaNews