Presedintele Klaus Iohannis a declarat, azi, raspunzand unor intrebari, ca intrarea Moldovei in Uniunea Europeana printr-o „scurtatura via unirea cu Romania” nu este o cale fezabila.

Intrebat cum apreciaza integrarea europeana a Republicii Moldova prin unirea cu Romania, presedintele Iohannis a raspuns: „Nu cred ca putem sa abordam chestiunea printr-o cale indirecta. Moldova este clar angajata pe calea europeana si, deocamdata, are Acordul de Asociere si toata legislatia secundara care decurge acolo, intre timp, este perfectata, dar trebuie toate acestea implementate si parcursul Moldovei trebuie consolidat.

Dupa care, Moldova trebuie ea sa se hotarasca daca vrea sa inceapa un parcurs care duce spre Uniunea Europeana sau nu. O scurtatura via unirea cu Romania cred ca nu este o cale foarte fezabila in acest moment”.

Seful statului a subliniat ca Romania este foarte hotarata sa sprijine Republica Moldova in parcursul ei european.

„Daca acest parcurs va inseamna integrare in Uniune sau altceva, depinde, evident, de moldoveni si nu de noi, in Romania, dar noi suntem dispusi sa continuam sprijinul in sensul dorit, evident, de Republica Moldova, cu speranta totusi ca acest parcurs va fi unul european”, a adaugat Klaus Iohannis.

El a mentionat ca a avut, la Bruxelles, o intalnire si cu premierul Pavel Filip, care i-a relatat in ce faza se afla reformele din Republica Moldova si au discutat cateva proiecte comune din sectorul energetic, care sunt in pregatire. „Mi-a relatat cu optimism ca se apropie de finalizare criza bancilor si ca lucrurile s-ar imbunatati. Am discutat in general chestiunile care ne preocupa si pe unii si pe altii”, a spus presedintele.

Radu Ştefan

 

Sursa: Ziare.com