Liderii politici din Polonia au condamnat, luni, xenofobia după mitingul naţionaliştilor care a avut loc sâmbătă la Varşovia, cu ocazia Zilei Independenţei Poloniei, relatează site-ul france24.com.

Aproximativ 60.000 de persoane au participat la mitingul organizat de grupările de extremă dreaptă. Manifestanţii au strigat sloganuri religioase ca „Dumnezeu, onoare, ţară”, dar şi scandări antiimigraţie şi rasiste ca „Polonia pură, Polonia albă”, „Afară cu refugiaţii”.

Deşi mai mulţi participanţi au negat simpatia pentru organizaţii extremiste, evenimentul a atras şi reprezentanţi ai partidelor de extremă dreaptă din Marea Britanie, Ungaria, Italia şi Slovacia.

Preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a declarat luni că „nu există loc sau consimţământ în ţara noastră pentru xenofobie, nu este loc în ţara noastră pentru naţionalismul bolnav, nu există loc în ţara noastră pentru antisemitism”.

Congresul Evreiesc American i-a cerut guvernului polonez „să se opună în mod expres urii care a fost alimentată de extrema dreaptă poloneză”, iar marşul de sâmbătă „a fost folosit pentru a promova sloganurile suprematiştilor albi şi retorica neonazistă”.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), consideră că sloganurile de extremă dreaptă de la mitingul de sâmbătă sunt „extrem de dăunătoare şi complet inacceptabile”, insistând însă că incidentele au fost „marginale”.

„Tradiţia poloneză cu care ne identificăm nu are nimic de-a face cu antisemitismul, suntem departe de acest lucru şi de rasism, de xenofobie. Lozincile rasiste au fost o provocare din partea celor care vor să prejudicieze Polonia”, a mai spus Kaczynski.

Mariusz Blaszczak, ministrul de Interne al Poloniei, a generat dezaprobare în rândul mediului politic intern şi la nivelul Uniunii Europene după ce a descris mitingul naţionalist drept „o privelişte minunată”.

NapocaNews