Un atlas al păsărilor care trăiesc pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, care conține fotografii și informații referitoare la aproximativ 100 de specii și reprezintă o premieră pentru România, a fost lansat miercuri de Societatea Ornitologică Română (SOR), prin Biroul Teritorial Cluj.

Atlasul Păsărilor Clujului este rezultatul colaborării dintre Biroul Teritorial SOR Cluj și Departamentul de Biologie și Ecologie al Liniei Maghiare — UBB Cluj-Napoca, cele două structuri coordonând împreună ornitologii clujeni, a căror implicare voluntară timp de patru ani a făcut posibilă apariția acestei cărți.

„Este primul atlas urban avifaunistic din România, primul din Europa de Sud-Est, este chiar o premieră. Ca ornitologi interesați de natură, dar și de problematica urbană, în contextul diversității, dar și al protejării, care sunt foarte importante pentru noi, am venit cu ideea unui atlas al speciilor din Cluj-Napoca”, a declarat Cristian Domșa, din partea SOR.

Potrivit acestuia, atlasul conține informații despre toate speciile care cuibăresc, tranzitează sau iernează în orașul Cluj-Napoca. De asemenea, atlasul cuprinde și informații despre protejarea speciilor de păsări și referiri la felul în care dezvoltarea urbană le afectează.

„Pe măsură ce trece timpul, zona naturală, care s-a păstrat din ultimii 150 de ani, începe să facă loc construcțiilor. Zonele verzi dispar. Dacă dispare habitatul, s-a terminat. Și presiunea aceasta este continuă și consecventă. Adică pe măsură ce trece timpul, tot mai puțin rămâne și implicarea noastră este esențială”, a spus Domșa.

Acesta a precizat că nu există, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, o strategie de protejare a păsărilor și a subliniat că marile orașe din țările vestice au, în regulile urbanistice, anumite noțiuni care se referă la conservarea habitatului păsărilor iar atunci când se decid planurile de dezvoltare a orașului, se ține cont de acestea.

Potrivit lui Domșa, ornitologii sunt consultați prea puțin atunci când se iau decizii referitoare la habitatele naturale de pe teritoriul orașului și mai mult când apar probleme, legate de păsări, care ar putea afecta populația.

„Suntem mult mai mult solicitați atunci când apar probleme cu ciorile sau cu porumbeii. Problema care se pune, în general, este cum să scăpăm de ele. Cu alte cuvinte, ni se cere mai mult părerea când e vorba de activități negative, dar nu invers”, a spus Domșa, care a adăugat că, de exemplu, în cazul ciorilor, nu distrugerea cuiburilor este soluția, ci un management mai bun al rampelor de gunoi.

Pe teritoriul orașului Cluj-Napoca habitează aproximativ 100 de specii, din care peste 70 și cuibăresc aici iar restul doar tranzitează. Printre acestea sunt și câteva specii protejate, cum ar fi stârcul pitic, dar majoritatea sunt specii comune. Ornitologul clujean subliniază însă că nu atât raritatea lor este importantă, cât diversitatea.

Ornitologii ar recomanda autorităților să ia în considerare sfatul lor atunci când planifică dezvoltarea orașului. Printre aceste recomandări se numără evitarea toaletării agresive a copacilor, care afectează grav păsările, mai ales în perioada de cuibărire.

Atlasul este, în viziunea creatorilor lui, un „manual” excelent pentru toți cei interesați de ornitofauna Clujului, de protecția zonelor cu diversitate ridicată din oraș, de realizarea unor lecții de biologie în natura urbană sau de turism orientat către observarea păsărilor ori de planificare urbanistică prietenoasă cu natura.

Lucrarea oferă, pe lângă informații și fotografii, și coduri QR pentru a putea asculta cântecul specific și hărți de distribuție.

Atlasul este realizat de un colectiv de aproximativ 20 de persoane, dintre care o jumătate sunt cercetători și a fost tipărit cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Volumul va fi distribuit gratuit școlilor, universităților, bibliotecilor, organizațiilor și persoanelor care sunt implicate în protecția păsărilor și a naturii.

NapocaNews