Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a declarat că niciun stat din lume nu recunoaşte neutralitatea Republicii Moldova, iar Rusia ar fi interesată să transforme Transnistria într-o regiune similară Kaliningradului.

Traian Băsescu s-a întâlnit cu studenţii Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova, cu care a discutat despre o eventuală unire a Republicii Moldova cu România.

„Se pare că în Moldova încă trebuie curaj să se vorbească despre unirea cu România. Cât timp vom vorbi despre reîntregirea poporului român, avem şanse să se întâmple unirea. Sunt aici pentru că am crezut întotdeauna în această perspectivă. Problema este că dacă întârziem foarte mult acest proces, el va fi tot mai scump. Am o datorie faţă de conştiinţa mea, în primul rând, dar şi faţă de cei cărora 10 ani le-am fost preşedinte. Datoria mea este să am curaj să spun adevărul, pentru ca în Republica Moldova nu se spune adevărul, se vând iluzii. Nu există niciun stat din lume care să recunoască neutralitatea Republicii Moldova. România a avansat enorm faţă de Republica Moldova, şansa ca şi Republica Moldova să avanseze este unirea ei cu România”, a spus Băsescu.

Fostul preşedintele al României a susţinut că Rusia ar fi interesată să transforme Transnistria într-o regiune similară Kaliningradului, în zona de sud-est a Uniunii Europene şi a NATO.

„Transnistria este un teritoriu extrem de dificil. România, istoric, a avut frontiera pe Nistru, astfel istoric nu poate revendica că Transnistria a fost parte a teritoriului României, deoarece a fost teritoriu ucrainean. Asta nu înseamnă că România nu are dreptul să ţină cont că este teritoriul Republicii Moldova. Soluţia este negocierea, formatul 5+2 nu a dus la nimic, funcţionează mai bine de 20 de ani şi nu a împins negocierile nici măcar cu un pas mai înainte. Formatul 5+2 a reuşit să întârzie orice decizie a statului Republica Moldova, a dat timp guvernului de la Tiraspol să-şi creeze statalitatea”, a mai spus Băsescu.

Radu Ştefan

 

Sursa: Gândul.info