Doar istoricii știu că prima dată Tricolorul românesc a fluturat pe o clădire din Cluj abia pe la 3 noiembrie 1918.

La 31 octombrie tinerimea studenţească a fost convocată de avocatul Amos Frâncu la banca “Economul” unde se aflau toţi ofiţerii care îndrăzneau să se afirme ca români, împreună cu intelectualii civili din oraş. S-au ţinut cuvântări înflăcărate şi s-a stabilit ca soldaţii români să nu depună jurământul către Republica Maghiară, ci către “Senatul Naţional Român din Ardeal”, ca organ al Marelui Sfat Naţional. S-a convenit ca toţi să contribuie la organizarea consiliilor şi gărzilor naţionale.

În ziua de 2 noiembrie, după o adunare în locuinţa locotenentului Tripa, seara s-au strâns cu toţii, ofiţeri, subofiţeri, soldaţi şi civili din nou la Banca “Economul”. Din cei 200 de participanţi cei mai mulţi erau studenţi. S-a jurat credinţă Consiliului Naţional Român şi cu toţii şi-au pus tricolorul pe chipiu sau pe braţ.

La miezul nopţii şi-a făcut apariţia generalul Ziegler, comandantul trupelor din Ardeal. Acesta a cerut să se formeze o delegaţie care să se prezinte la Senatul Naţional Maghiar, care-şi avea sediul la Primărie, ca acolo să se poată discuta asupra necesităţii păstrării ordinii. O delegaţie – gardă formată din 6 ofiţeri condusă de Amos Frâncu s-a prezentat la Senatul Maghiar. Ungurii, “adânc emoţionaţi”, iau act de hotărârile de la banca “Economul” şi declară că nu vor face nici o piedică la constituirea şi înarmarea gărzii româneşti şi chiar au solicitat sprijinul acesteia spre a evita excesele de orice fel.

La 3 noiembrie s-a constituit garda românească, s-a ţinut un serviciu divin, iar după aceea, s-a luat un steag tricolor care era ascuns la biserica greco-catolică şi s-a sfinţit, iar pe el a jurat întreaga asistenţă. Apoi steagul tricolor s-a arborat pe banca “Economul” de unde nu s-a mai coborât decât după intrarea armatei române în Cluj.

După o sută de ani de la evenimentul arborării Tricolorului prima dată pe o clădire din Cluj la 1918, pe imobilul fostei bănci Economul de pe str. Regele Ferdinand, flutură din nou Drapelul Românesc, sub egida Centenarului.

NapocaNews