Angajatii Arhivelor Nationale Cluj isi desfasoara activitatea in conditii inumane. Cladirea in care muncesc se afla intr-o stare avansata de degradate, nu are incalzire, este plina de igrasie si o parte din plansee s-au prabusit, titrează Mediafax.

Potrivit unui raport de audit al Curtii de Conturi, expertizele tehnice efectuate au concluzionat necesitatea evacuarii de urgenta a documentelor depozitate in cele trei corpuri de cladire ale Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Cluj, din cauza capacitatii portante depasite a planseelor.

„Imobilul in care functioneaza Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale (SJAN) Cluj, compus din 4 corpuri de cladire, a fost construit in anul 1870 cu destinatia de penitenciar. (…) Expertizele tehnice efectuate au concluzionat necesitatea evacuarii urgente a documentelor depozitate in cele trei corpuri de cladire, din cauza capacitatii portante depasite a planseelor si schimbarea destinatiei cladirilor.

Pana in prezent, documentele nu au fost mutate, activitatea desfasurata in cadrul SJAN pune in pericol viata angajatilor”, se arata in documentul Curtii de Conturi.

In raport mai scrie ca „aceste cladiri sunt intr-un proces continuu de degradare, nu sunt incalzite, iar umiditatea ridicata, igrasia, mucegaiul, atacurile biologice existente la nivelul materialului lemnos, care alcatuieste structura de rezistenta a planseelor, duc la distrugerea fondului arhivistic depozitat”, se mai arata in raportul de audit.

Directorul SJAN Cluj, Paula Ivan, a declarat ca raportul de audit Curtii de Conturi reda intru-totul realitatea. „Din cauza faptului ca nu s-au facut reparatii capitale si ca aceste imobile necesitau o atentie speciala in ceea ce priveste si o eventuala restaurare, au ajuns intr-o stare de degradare atat de avansata, incat am fost obligati sa evacuam documente intr-un depozit de arhiva nou”, a spus Ivan, care a amintit ca imobilul a avut anumite parti in care tavanul s-a prabusit, fiind executate lucrari sumare de ancorare a plafonului cu stalpi din lemn.

NapocaNews