Comisia Europeană încă nu și-a finalizat strategia de extindere a Uniunii Europene către Balcanii Occidentali, dar cu siguranță documentul se va concentra pe Serbia și Muntenegru, a anunțat miercuri executivul comunitar, citat de TANJUG.

Proiectul strategiei de extindere a UE urmează să includă criteriile generale pentru aderarea Serbiei și a Muntenegrului la UE.

Documentul vizează încheierea în 2023 a negocierilor de aderare a Serbiei și intrarea efectivă a țării în UE în anul 2025.”Comisia Europeană pregătește o strategie pentru o aderare de succes a Serbiei și a Muntenegrului drept principale candidate. Strategia va include întreaga regiune a Balcanilor Occidentali”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a CE.

Pe de altă parte, Comitetul reprezentanților permanenți al UE (COREPER), reunit miercuri la nivel de ambasadori la Bruxelles, a decis deschiderea a două noi capitole ale negocierilor de aderare cu Serbia — capitolul 6 (legislația privind funcționarea societăților comerciale) și capitolul 30 (relații externe).

În reuniunea de miercuri a COREPER a fost discutată și posibilitatea deschiderii a încă unui capitol de negociere, privitor la prevederile financiare și bugetare, dar nu s-a dat undă verde din cauza opoziției a cinci state membre, printre care Franța și Germania. Cele cinci țări nu sunt mulțumite de rezultatele Serbiei privind statul de drept și implementarea planului de acțiune pentru capitolul 23 — drepturi fundamentale și sistemul judiciar.

NapocaNews