Paradoxal deși este oraș IT, la Cluj-Napoca apartamentele se cumpără cu bani cash. Piaţa de evaluare a bunurilor din România şi-a majorat anul acesta valoarea cu circa şapte procente faţă de 2016, până la 48 de milioane de euro.

Banii reprezintă suma facturată în total de către evaluatorii autorizaţi pentru serviciile de evaluare pe care le furnizează persoanelor fizice sau companiilor.

„Pentru 2017, estimăm o creştere a pieţei evaluărilor de aproximativ 6-7%, până în jurul valorii de 48 de milioane de euro”, spune Daniel Manaţe, fostul preşedinte al Asociaţiei Naţio­nale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), pentru zf.ro.

Cea mai mare valoare de piaţă pe segmentul rezidenţial se înregistrează în Cluj-Napoca, unde apartamentele sunt evaluate la 1.272 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Bucureşti valoarea este 1.114 de euro pe metru pătrat. În Capitală, cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale sunt în sectorul 1, cu o valoare medie de 1.417 euro/ mp. În Cluj-Napoca, cele mai multe tranzacţii cu apartamente se fac cu plata cash, şi nu prin credit bancar.

NapocaNews