Pentru că nu în fiecare zi ai ocazia să stai de vorbă sau să întâlnești un primar cu atâta carismă și drag de urbea lui, întâlnindu-l pe domnul Mihai Chirica nu ai cum să nu îi ceri părerea. Mai ales că este în plină procesare Ordonanța de Urgență privind Codul Fiscal, OUG contestată de mai mulți primari din România. Vă prezentăm în cele ce urmează, scurtul interviu pe care domnul primar, Mihai Chirica, a avut bunăvoința de a îl acorda pentru Jurnalul Românesc:

De ce credeti ca Ordonanta de Urgenta privind Codul Fiscal emisa de Guvernul Tudose provoaca mari nemultumiri printre primarii din România?

Mihai Chirica: Ordonanța de Urgență privind Codul Fiscal reprezintă un atac grav la finanțele tuturor comunităților din România, fie că vorbim de comune, fie că vorbim de municipii. Cu cât orașul este mai mare și mai dezvoltat, cu atât se pierd mai multe fonduri. Orașele vor ajunge să cerșească bani de la guvern. Autonomia financiară, deci și autonomia locală, sunt în pericol. Plus că toate administrațiile responsabile și-au creat o anumită strategie de dezvoltare pe termen scurt, viziune care este acum pusă în pericol din cauza pierderii acestor bani. Cum ai putea saluta o astfel de decizie catastrofală? Altfel spus, toți primarii vor fi nevoiți să-și regândească strategia de investiții pe următorii ani iar acest lucru în sens negativ, având în vedere că mai toate localitățile pierd sume importante.

Recent, ati declarat presei ca actuala ordonanta este “o palma data primariilor” si ca afecteaza grav dezvoltarea oraselor? Mai sustineti aceasta declaratie?

Mihai Chirica: Bineînțeles. Atâta vreme cât această Ordonanța de Urgență lovește în independența financiară a orașelor și poate pune aceste orașe la cheremul alocărilor guvernamentale, dezvoltarea localităților este grav compromisă. Credeți că un guvern care nu a fost în stare să dea Iașului fonduri pentru continuarea lucrărilor la șoseaua de centură, deși poluarea cauzată de trafic este ridicată noi în oraș, va fi generoasă în cazul altor investiții? Măsura guvernului nu e doar o palmă, e mai curând o piedică grosolană în calea dezvoltării orașelor.

Noul Cod Fiscal blocheaza investitiile în dezvoltarea oraselor? Cum e afectat Iasiul?

Mihai Chirica: În 2018, Iașul va pierde circa 20 de milioane de euro. Cu siguranță, vor fi afectate, mai ales, bugetul de investiții, dar și cel dedicat unor măsuri de asistență socială. Va trebuie să renunțăm deci la o mulțime de proiecte frumoase!

E noua masura de crestere a dependentei primarilor fata de Guvern si Centru în general?

Mihai Chirica:În mod evident. Dar și mai grav decât această dependență a orașelor din țară față de bugetul central ar putea deveni „șantajul” pe care l-ar putea exercita Executivul asupra localităților prea independente politic. Nu exclud ipoteza ca anumite Cabinete să condiționeze, în viitor, alocările de fonduri. Vrei bani de la bugetul central? Atunci, tu, un primar de la partidul X (aflat în opoziție), vei face doar politica partidului Y (aflat la putere), chiar dacă rămâi membru al partidului X, pentru a nu-ți pierde mandatul. Iată cum poți deveni unealta Puterii, deși alegătorii voiau altceva de la primar!

Emil Boc, primarul Clujului vorbea despre aceasta masura ca de o “noua nationalizare”? Ce parere aveti de aceasta declarație?

Mihai Chirica: De acord cu primarul Emil Boc. Măsura Guvernului ne aduce aminte de vremuri pe care le credeam de mult apuse și chiar dacă această modificare a Codului Fiscal nu reprezintă o naționalizare totală, ea rămâne complet neadecvată timpurilor de astăzi. Un oraș mare trebuie să se administreze singur.

Se mai poate face ceva pentru schimbarea acestui Cod Fiscal care loveste în resursa financiara a marilor primarii din tara noastra? De ce a impus Guvernului, dl. Liviu Dragnea aceasta decizie controversata?

Mihai Chirica: Eu, în calitate de primar al Iașului, am dat sesizat atât Avocatul Poporului, cât și Comisia Europeană pentru a cere instanțelor neaplicarea noilor prevederi ale Codului Fiscal. Indiferent de rezultat, nu renunț la luptă. În cel mai rău caz, sper ca un Guvern dar și un Parlament mai responsabile vor îndrepta această calamitate.

La final, va pun o întrebare dintr-un alt registru, va rugam sa ne vorbiti despre câteva proiecte ale Iasiului în anul Centenarului?

Mihai Chirica: Centenarul va fi sărbătorit cu bucurie și decență la Iași. Toate festivalurile importante ale orașului, precum Festivalul Internațional al Educației, vor fi subordonate acestui eveniment extraordinar. În plus, vom organiza noi manifestări, care ne vor aduce aminte de marile personalități dar și de nemuritoarele povești ale Iașului. Din Iași, orașul care unește, va porni încă o dată mesajul nostru de solidaritate adresat tuturor celor care iubesc România, oriunde s-ar afla ei!

A consemnat Ionuț Țene – Jurnalul Românesc

Viena