Comisia pentru Sănătate din Parlamentul European va decide în cursul săptămânii viitoare dacă anumite produse de tip fast-food, printre care și gustoasa shaorma, vor mai fi comercializate sau nu în Uniunea Europeană începând cu anul 2018.

Conform Parlamentului European, în procesul de preparare a cărnii se folosesc fosfați, niște aditivi alimentari periculoși pentru sănătate. Studiile au demonstrat că fosfații consumați în cantități mari cresc dramatic riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, iar acești aditivi sunt folosiți pentru a menține carnea suculentă și a-i da un gust mai intens. Pentru prepararea produselor de tip fast-food, cu precădere a shaormei, un preparat specific țărilor orientale și foarte consumat de români, carnea se congelează, în majoritatea cazurilor, pentru a putea fi transportată în siguranță. Însă, la decongelare, aceasta rămâne fadă și uscată, astfel încât are nevoie de fosfați pentru a-și recăpăta proprietățile care o clasifică gustoasă.

Conform Digi24, la noi în țară se vând aproximativ 30.000 de shaorma pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 11 milioane de porţii în decursul unui an.

NapocaNews