Opera Națională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a vă invita joi, 18 ianuarie 2018, ora 18:30, la cea dintâi premieră a anului ”BALLET À LA CARTE”.Pus în scenă la Casa de Cultură a Studenților, evenimentul anunță o premieră națională de excepție, precum și începutul unei colaborări între cele două instituții de cultură clujene ce conferă teatrului nostru liric posibilitatea de a monta, la cererea publicului, un număr mai mare de evenimente, pe o scenă alternativă deschisă spectatorilor de toate vârstele.

Ineditul triptic dansant ”Ballet à la carte” ne va purta de-a lungul unui parcurs coregrafic variat din punct de vedere stilistic, menit să bucure diversele gusturi artistice ale publicului prin oferirea unei noi perspective asupra versatilității dansului și a muzicii.

Premiera se bucură de originala coregrafie semnată de Boris Nebyla – Director Artistic al Ansamblului de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și Pavel Rotaru – Maestrul de balet al teatrului liric clujean, întâmpinând publicul cu fermecătoare accente clasice, neo-clasice și moderne, complimentate de fragmente muzicale de Claude Debussy și Camille Saint-Saëns preluate din opera ”Faun”, de cele semnate de Gaetano Donizetti pentru opera ”Dom Sébastien” și cele compuse de Georges Bizet – pentru opera ”Carmen” sau de către Rodion Scedrin, regăsite în numeroase montări coregrafice din ultimul secol.

Prima parte a spectacolului, Baletul ”Faun” pe muzică de Claude Debussy și Camille Saint-Saëns, este semnată de coregraful Boris Nebyla și își are originile în spectacolul coregrafic cu același nume, reprezentat în premieră la 2 martie 2012 și prezentat timp de șase ani cu casa închisă în capitala austriacă, pe scena Wiener Staatsoper și a Teatrul Popular Volksoper Wien.

Conceptul său coregrafic are în centru nevoile și dorințele emoționale și fizice ale omului, împlinite prin intermediul dragostei, în diversitatea ipostazelor sale. Muzica se află, desigur, în deplin acord cu tematica, dar și cu stilul modern cu accente neo-clasice al parcursului coregrafic. Poemul simfonic ”Prélude à l’après-midi d’un faune” (1894) a fost compus de către principalul reprezentant al Impresionismului muzical francez – Claude Debussy (1862-1918) – și are la bază cea mai celebră poezie a autorului francez Stéphane Mallarmé (1842-1898) L’après-midi d’un faune (trad. ,,După-amiaza unui faun”, 1876).

Donizetti Moments, cea de-a doua parte a tripticului-premieră, aduce un captivant Pas de deux acompaniat de fragmente muzicale ale operei ”Dom Sébastien” de Gaetano Donizetti. Etalând o coregrafie de virtuozitate bazată pe tehnicile baletului clasic, acest moment coregrafic se afirmă printr-o expresivitate deosebită, care le oferă celor doi interpreți (Andreea Jura și Dan Haja) posibilitatea de a revela în lumina reflectoarelor abilitățile tehnice extraordinare.

Carmen este cea care ne taie răsuflarea în ultima parte a spectacolului, printr-un balet în două​ ​scene, pe scenariu semnat de Maestrul coregraf Pavel Rotaru, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée.

Vă așteptăm, așadar, să descoperiți un spectacol hipnotizant și pulsant, montat în premieră națională la Cluj de către echipa de creație și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, pe scena-gazdă a Casei de Cultură a Studenților, cu prilejul premierei de Joi, 18 ianuarie 2018 și a celei de-a doua reprezentații de Vineri, 19 ianuarie 2018, de la ora 18:30.

Premiera ”Ballet à la carte” dă un ton festiv primei luni a Anului Centenar, an ce promite un paletar variat și bogat în surprize lirice și coregrafice, premiere – precum ”Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, programată pentru data de 10 februarie 2018- dar și evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, precum ”Recital la Centenar”, pus în scenă pe data de 31 ianuarie 2018.

Biletele ambelor reprezentații sunt disponibile publicului la Agenția Teatrală și online, pe www.biletmaster.ro (link direct: https://goo.gl/EVx6iP)

NapocaNews