În prezența primarului Emil Boc, a vicepreședintelui Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, Florin Stamatian, a fostului ministru al Sănătății, Patriciu Achimaş, a europarlamentarului Daniel Buda și a parlamentarilor liberali Marius Nicoară și Adrian Oros, Cristian Buşoi a lansat la Cluj cartea intitulată „Cum salvăm sistemul de sănătate din România”.

Structurată în cinci capitole, cartea realizează o diagnoză pornind de la schimbarea de sistem din anii 90, continuă cu reforma managerială din 1995, pe sistem german și arată cum aceasta din urmă s-a „românizat” total prin nenumărate modificări.

Profitând de experiența sa atât de la nivelul Ministerului Sănătății, de la conducerea CAS, și din întâlnirile avute la nivel european cu reprezentanți ai sistemelor de sănătate din țările dezvoltate, Cristian Buşoi a pus la dispoziția cititorilor cele mai bune instrumente care apără drepturile pacienților și cele mai la îndemână soluții de finanțare a sistemului medical, din țară și străinătate.

Drept soluții la modernizarea medicinei românești, autorul propune o mai mare implicare a Președintelui României ca mediator la elaborarea unei strategii unitare pe termen lung, cu acord între partidele politice, creșterea alocării la 6% din PIB pentru Sănătate și o politică mixtă de finanțare care să bfie asigurată 75% din asigurări obligatorii și 25% din asigurări private, pe model francez, la care se adaugă o politică a medicamentului care să nu fie bazată pe achiziția doar a celor mai ieftine medicamente „pe hârtie”.

Cristian Buşoi a prezentat cu avantaje și dezavantaje cum stau lucrurile în alte sisteme de sănătate din Lume și a dezvoltat sursa nemulțumirilor pacienților și a medicilor legate de Sistem.

Primarul Emil Boc vorbit din punctul de vedere al administrației care finanțează activitatea spitalelor, care în lipsa acestor fonduri ar intra pur și simplu în faliment.

NapocaNews