Mai zilele trecute m-a sunat un apreciat și cunoscut istoric clujean, care mi-a spus să vizitez un muzeu clujean recent inaugurat și care trebuie promovat pentru a cunoaște adevărul despre tragedia evreilor din Ardealul de Nord în perioada regimului horthyst, în urma Dictatului de la Viena din august 30 august 1940. Așa că în urma acestei discuții m-am hotărât să vizitez noul muzeu clujean de pe str. Croitorilor nr. 13. Amenajarea acestui muzeu a fost o realizare deosebită a Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”, sub rectoratul Acad. Ioan Aurel Pop. Muzeul se află organizat în cadrul Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască și poartă denumirea reputatului rabin Dr. Moshe Carmilly, pe care l-am cunoscut personal în anul 1991, când a fost adus de regretatul istoric Pompiliu Teodor să susțină o incitantă conferință la Cluj-Napoca. Dr. Moshe Carmilly era fostul rabin de rit neolog al Clujului din perioada Holocaustului din 1941 – 1944, care a cucerit inimile studenților clujeni din anii `90 venit direct de la New York și ne-a mărturisit drama evreilor din vremea ocupației horthyste. Dr. Moshe Carmilly era apropiat de Raoul Șorban, drept între popoare, care a organizat o rețea de salvare a evreilor de sub teroarea horthystă prin pădurea Făget spre România între anii 1941 -1944. Vizitarea noului Muzeu Documentar și Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei a fost și un remember al studenției mele și a întâlnirii cu Dr. Moshe Carmilly. Din păcate despre acest nou muzeu se cunosc încă puține lucruri, deoarece de la deschiderea din luna octombrie anul trecut, presa nu a mai revenit cu noi articole.

Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei este primul de acest fel din lume, dar este şi un Muzeu Documentar, care conţine documente şi fotografii care au aparţinut supravieţuitorilor din lagărele naziste. În cadrul muzeului lucrează un personal profesionist, dedicat atât emoțional cât și științific. Coordonatorul celor două muzee este Augusta Costiuc Radosav care m-a informat că Muzeul Virtual conţine documente digitizate şi fotografii ale supravieţuitorilor care au fost deportaţi în lagărele naziste, un istoric al evreilor din Transilvania, hărţi cu populaţia evreiască pe judeţe, dar şi imagini cu lagăre şi ghetto-uri. Este impresionant să vezi ce comunitate puternică evreiască a trăit în Clujul interbelic, cu rezultate notabile în economie și cultură, ca după Dictatul de la Viena să fie supusă unei legislații antisemite draconice, iar în primăvara lui 1944 să fie trimisă în lagărele de exterminare naziste. Ghetoul din Cluj a fost lichidat prin șase transporturi efectuate în trenuri ale morții spre lagărul de exterminare de la Auschwitz, între 25 mai și 5 iunie 1944. Trimiterea în ghetouri a evreilor din Transilvania de Nord a început la 3 mai 1944 și a durat o săptămână. Au fost concentrați în zona fabricii de cărămidă Iris din nordul orașului. Azi o placă memorială amintește despre tragedie. Ghetoul nu avea aproape nici o facilitate pentru cei aproximativ 18.000 de evrei adăpostiți acolo și originari din Cluj, Gherla, Borșa, Huedin, precum și satele din jur. Dintre aceștia, 4.000 erau copii sub 13 ani. Acțiunea de concentrare a fost efectuată de autoritățile maghiare, supravegheate de consilierii SS, printre care Hauptsturmführer-ul SS Dieter Wisliceny. Ghetoul se afla în subordinea lui László Urban, care conducea și poliția orașului. Profesorul Vasile Bogdan, fiul unor supravieţuitori ai Holocaustului, a donat mai multe documente şi fotografii aparţinând părinţilor săi deportaţi în lagărele naziste în anul 1944, care pot fi vizionate în muzeu. Într-o cameră a muzeului se află o galerie de artă a celebrului artist Egon Marc Lövith, cu lucrări tematice despre Holocaust. Muzeul virtual al Holocaustului va fi conectat cu alte instituții din lume care studiază această tragedie cumplită. Printre ele se numără Institutul Yad Vashem din Israel sau Muzeul Holocaustului din Washington DC.

Iată ce declara presei locale lectorul universitar Costiuc Radosav la inaugurarea muzeului online și a expoziției documnetare dedicate Holocaustului în octombrie 2017: ”Am inaugurat Muzeul Virtual al Holocaustului din Transilvania de Nord, primul muzeu virtual de acest fel din lume, care conţine documente digitizate şi fotografii ale supravieţuitorilor care au fost deportaţi în lagărele naziste, un istoric al evreilor din Transilvania, hărţi cu populaţia evreiască pe judeţe, imagini cu lagăre şi ghetto-uri, dar şi fragmente din legislaţia antisemită din perioada 1940 – 1944. De asemenea, am inaugurat şi Muzeul Documentar, care este complementar cu cel Virtual, cu documente, fotografii ale supravieţuitorilor, care arată urmele torturilor şi experimentelor medicale la care au fost supuşi, jurnale de lagăr. De asemenea, avem şi o secţiune multimedia, cu interviuri video şi audio cu supravieţuitori ale lagărelor”. Consider că aceast muzeu virtual și expoziția documentară trebuie să intre în circuitul istorico-turistic al Clujului pentru a fi un memento pentru toți vizitatorii și toată lumea ca aceste atrocități să nu se mai repete niciodată. Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat în orașul de la poalele Feleacului în vremea regimului fascisto-horthyst. Trebuie să se știe adevărul.

Ionuț Țene