Cardinalul catolic Joseph Tobin a făcut declarații uimitoare privind rolul femeilor în cadrul Bisericii Catolice, în mai multe interviuri raportate de publicații precum The New York Times (NYT) și Revista Iezuită America (Jesuit America Magazine).

El a sugerat, pentru NYT, că preoția bărbătească este o „piatră de poticnire”, și a mers mai departe, spunând: „Știu că, pe unele femei, această piatră de poticnire le îndepărtează de Biserică”.

Pentru Revista Jesuit America, Tobin a exprimat și mai puternic acest lucru, spunând că a devenit „din ce în ce mai conștient de modul în care femeilor li s-au dat multe motive să renunțe la Biserică”, din cauza „lipsei de respect” de care au parte în sânul Bisericii.

Conform publicației LifeSite , care citează publicațiile de mai sus, dezvoltând ideea că femeile ar fi rănite prin faptul că sunt lipsite de participare la diaconat, Tobin a sugerat că misoginismul a afectat cultura Bisericii și, de asemenea, spiritul închis și privilegiul masculin.

Întrebat de NYT: „Deci, vom vedea curând femei-cardinal?”, Tobin a răspuns:”Nu cred că există un motiv teologic convingător, pentru care Papa Franicsc să nu poata numi o femeie pe post de cardinal”.

Biserica a văzut de mult timp hirotonirea femeilor ca pe o imposibilitate, întrucât Iisus a hirotonit doar bărbați. Mulți cercetători indică faptul ca femeile din Biserica timpurie ar fi fost diaconițe nehirotonite, dar alții susțin că ele ar fi fost, de fapt, hirotonite.

NapocaNews