Judecatorii Curtii Supreme poloneze au decis, marti, ca schimbarile din sistemul judiciar sunt neconstitutionale.Modificarile au fost operate la sfarsitul anului trecut de catre parlamentarii partidului conservator nationalist aflat la putere in Polonia.

Noile legi in vigoare privind Curtea Suprema, Consiliul National al Magistraturii si tribunalele au fost „pregatite ca incalcare a regulilor fundamentale de creare a legilor”, potrivit unei declaratii adoptate de Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii Supreme. 69 de judecatori au aprobat declaratia, trei s-au opus si trei s-au abtinut.

Noile dispozitii „contrazic normele Constitutiei Republicii poloneze, incalca principiul separarii puterilor, independenta judecatorilor si inamovibilitatea judecatorilor”, se arata in textul publicat pe site-ul Curtii Supreme.

Noua lege, aprobata in decembrie de presedintele Andrzej Duda, pune capat mandatelor a aproape jumatate dintre judecatorii Curtii, printre care presedintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denuntat o „lovitura de forta” contra institutiei sale.

Vineri, presedintele Consiliului National al Magistraturii a demisionat „in semn de protest” fata de controversata reforma a sistemului judiciar din Polonia.

NapocaNews