15 ianuarie, dată consacrată de legislativul român drept ”Zi a Culturii Naționale”, coincide cu ziua de naștere a geniului literaturii române, Mihai Eminescu.

Cu acest prilej, Asociația ”Mihai Eminescu”-Viena a sărbătorit, la 15 ianuarie 2018, ca în fiecare an, personalitatea marelui nostru scriitor, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la statuia poetului, aflată în capitala Austriei.

Evenimentul a debutat cu depunerea unor coroane de flori de către Laura Hant, președinta Asociației ”Mihai Eminescu”-Viena, precum și de către reprezentanții Ambasadei României si Ambasadei Republicii Moldova, de către domnul deputat Harald Troch, dar și din partea Institutului Cultural Român si a Consiliului Județean Suceava.

La slujba de pomenire, oficiată cu acest prilej de către dr. Nicolae Dura, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe ”Sf. Andrei” din Sectorul 11 al Vienei, au luat parte și admiratori ai poetului, veniți special la ceremonia de sărbătorire a zilei de naștere a ”Luceafărului” poeziei românești.

De asemenea, Asociația ”Mihai Eminescu” a coorganizat, în parteneriat cu ICR Viena și Ambasada României din capitala Austriei, un spectacol de poezie, desfășurat la ”Theatermuseum” – ”Palais Lobkowitz”- ”Sala Eroica”, susținut de actorii Mercedes Echerer (în limba germană) și Gerhard Brössner (în limba română) si un moment muzical Enescu, sustinut de pianista Lia Popa.

Cu acest prilej, în deschiderea evenimentului a rostit un emoționant cuvânt dr. Liliana Țuroiu, președinte ICR, care a evocat însemnătatea momentului aniversar, subliniind în același timp contribuția Asociației ”Mihai Eminescu” la proiectele menite a contribui la păstrarea identității culturale a comunității române din Austria.

La eveniment au participat, de asemenea, Ambasadorul Republicii Moldova la Viena, diplomați, un numeros public.

Citește mai mult pe: Jurnalul Românesc