Propunere controversată din partea conservatorilor germani, Uniunea Creştin-Socială, ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate, partidul Angelei Merkel.

Aceștia vor ca minorii care cer azil în Germania să fie supuși la teste medicale pentru verificarea vârstei.

O dezbatere în legătură cu verificarea prin teste medicale a vârstei minorilor neînsoțiți care cer azil s-a intensificat în ultima săptămână în Germania, după ce pe 27 decembrie, Mia, o adolescentă germană a fost înjunghiată mortal de fostul ei iubit, un refugiat afgan. Refugiatul, care susține că are 15 ani, este acuzat că a omorât-o din cauză că s-au despărțit, relatează Reuters. Documentele lui Abdul D. arată că acesta are 15 ani, însă tatăl fetei spune că de fapt este mai mare.

Cazul a fost comparat de presa germană cu altul asemănător – cel al lui Hussein Khavari – judecat în prezent pentru violarea și uciderea unei tinere de 19 ani din Freiburg, în 2016. De origine iraniană, Khavari susținea că are 16 ani, însă tatăl său le-a spus autorităților că fiul său este născut pe 29 ianuarie 1984 – având deci 33 de ani.

Propunerea ca migranții minori neînsoțiți să fie testați medical pentru depistarea vârstei reale a întâmpinat opoziție chiar din partea medicilor în Germania. Bundesärztekammer, Asociația medicilor germani, susține că o asemenea masură nu este doar lipsită de etică, ci și nefiabilă.

Experții germani susțin că mulți refugiați – bărbați tineri – mint în legătură cu vârsta lor, spunând că au sub 18 ani, pentru a primi acces mai ușor la locuință și beneficii sociale, titrează Reuters.

NapocaNews