Un grup de creștini practicanți încearcă din nou oprirea difuzării unui film la cinematograful de la Muzeul Țăranului Român. Asociația „Frăția Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință” pregătește un protest pentru joi, la ora 17, la sediul MȚR și cer anularea difuzării filmului „Soldații. Poveste din Ferentari”, programată în aceeași zi, la ora 18.00.

Membrii asociației s-au mobilizat pe Facebook, unde au creat un eveniment denumit „Chemarea țăranului român” și anunță că se vor prezenta la protest îmbrăcați în costume naționale.

Tot pe Facebook a fost publicat și un mesaj adresat ministerului Culturii: „Având în vedere faptul că direct și indirect, publicitatea explicită sau implicită precum și difuzarea de activități sexuale conținute în filmul „Soldații. Poveste din Ferentari” planificat pentru difuzare joi 08 februarie 2018 ora 18:00 la Muzeul Țăranului Român se încadrează între interdicțiile precizate în Codul Penal la art 374 (1) și (4) și altele,

Având în vedere că Muzeul Țăranului Român este un sanctuar al culturii și tradițiilor strămoșești ale Poporului Român, profund ancorate indisolubil în creștinismul autentic, dragostea și respectul suprem pentru firesc, (…)

Cu respect vă solicităm să dispuneți anularea difuzarii filmului (…) precum și să respingeți orice alte cereri viitoare de difuzare a filmelor și a altor activități care fac publicitate deviațiilor sexuale (homosexualitate etc.) în orice formă explicit sau implicit, precum și cele care profereaza limbaj vulgar și comportament antisocial întrucât acesta sunt în contradicție și străine de valorile tradiționale românești care constituie obiectul însăși al fondării și funcționării Muzeului Țăranului Român”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a lui Adrian Grigoriu.

În replică la acest apel, reprezentanții Muzeului Țăranului Român au transmis, printr-un comunicat de presă că nu pot cenzura conținutul unei proiecții.

”Muzeul Național al Țăranului Român nu are calitatea de a cenzura conținutul unei proiecții cinematografice care în prealabil a obținut de la autoritățile competente toate avizele și certificatele de rating impuse de lege.

În acelasi timp, conținutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNȚR, acestea având acordul direct al Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

În aceste condiții, MNȚR consideră inacceptabilă presiunea și impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertățile fundamentale obținute de societatea democratică românească.

MNȚR își menține aceeași opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie și menționează că, pentru a preveni noi manifestări nepotrivite, am solicitat autorităților legale sprijinul”, se arată în comunicatul reprezentanților Muzeului.

Proiecția filmului “120 BPM/bătăi pe minut” a fost întreruptă duminică de mai multe persoane cu icoane în mâini, care au început să cânte cântece religioase și să intoneze Imnul României.

NapocaNews