Azi, 19 februarie a.c., ora 15.00, în foaierul sediului central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” (Calea Dorobantilor nr. 104), a avut loc o expozitie de carte şi o conferinţă dedicată lui Constantin Brâncuşi, cu ocazia „Zilei Brâncuşi”, sub egida „Cluj 100”.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”.

Despre expoziția de carte a vorbit d-na Delia Chira de la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”, iar despre genialitatea sculptorului român au conferențiat, criticul de artă, prof. Negoiță Lăptoiu și scriitorul clujean Constantin Cubleșan.

Publicul a fost format în special din zeci de elevi ai unităților de învățământ preuniversitar clujean.

Ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Potrivit Legii nr. 305/2015, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

”Nu mai sunt demult al acestei lumi; sunt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup – mă aflu printre lucrurile esenţiale.”

”Duceţi-vă la noi, în România, să vedeţi oamenii, costumele, locurile (spaţiul românesc). Duceţi-vă să vedeţi ceea ce am putut să realizez eu, la Târgu-Jiu!”

Constantin Brâncuși

Născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova şi Şcoala de Bellearte din Bucureşti.Este considerat cel mai mare sculptor român și unul dintre cei mai importanți din lume. El a sculptat „ideea de zbor”.

După ce a terminat Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, a primit post de profesor de caligrafie şi desen, în oraşul Mizil, judeţul Prahova. A refuzat postul şi a revenit la Hobiţa.

La vârsta de 27 de ani, Constantin Brâncuși a plecat pe jos la Paris.

În 1906, pe când avea 30 de ani, genialul sculptor expunea pentru prima oară în Franţa, ţară a cărei cetăţenie o va obţine în 1952, şi unde va muri 5 ani mai târziu, la vârsta de 81 de ani, fiind înhumat în cimitirul Montparnasse din Paris.

În anii 1937 şi 1938 Brâncuși a inaugurat cele trei lucrări monumentale dintr-o grădină publică din Târgu Jiu: Coloana Infinitului, Poarta sărutului şi Masa tăcerii.

NapocaNews