Decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu”, Anca Buzoianu, a primit, azi, Ordinul Naţional de Merit al Franţei în grad de Cavaler, fiind singura femeie din Cluj căreia i s-a înmânat această distincţie.

Ordinul i-a fost înmânat Ancăi Buzoainu de ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, în urma unui brevet semnat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Reprezentanţii universităţii au precizat că Anca Buzoianu este prima femeie din Cluj care primeşte acest ordin francez.

„Distincţia mă onorează profund, dar onorează şi Facultatea de Medicină. În urmă cu 10 ani eram prima femeie decan din istoria Facultăţii de Medicină şi am preluat de la predecesorii mei datoria asumată de a continua să dezvolt legăturile tradiţionale şi filonul francofon din facultate. Unul dintre principalele mele proiecte didactice şi administrative pe parcursul celor de trei mandate de decan a fost cel  care a vizat dezvoltarea secţiei francofone a Facultăţii de Medicină şi creşterea internaţionalizării acestei facultăţi. Astăzi, la cele trei facultăţi ale UMF Cluj-Napoca avem 1.000 de studenţi francofoni, dintre care 919 studenţi francezi, cea mai mare comunitate de studenţi francezi din afara Franţei. Spiritul fracofon trăieşte prin studenţii francezi care învaţă aici”, a spus Buzoianu.

Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze, cel de-al doilea din Franţa după Legiunea de Onoare, este un ordin universal de stat acordat de preşedintele Franţei şi a fost înfiinţat în anul 1963 de preşedintele Charles de Gaulle, cu scopul de a recompesa servicii deosebite, militare sau civile.

 

Radu Ștefan