O instanta din Viena a decis, joi, ca austriecii au dreptul sa faca un cunoscut gest obscen, prin intinderea degetului mijlociu, si sa foloseasca expresii injurioase la adresa vicecancelarului Austriei, daca aceste decizii sunt argumentate.

Heinz-Christian Strache, liderul formatiunii de extrema dreapta Partidul Libertatii (FPO), a acuzat gruparea de extrema stanga Linkswende de calomnie, dupa publicarea unui videoclip, inainte de alegerile de anul trecut, in care mai multe persoane isi justifica decizia de a spune „Fuck Strache” si de a arata degetul mijlociu.

Politicianul a pierdut procesul in prima instanta, in decembrie 2017, iar recursul de la Inalta Curte din Viena a fost respins joi.

Purtatorul de cuvant al gruparii de extrema stanga Linkswende a catalogat decizia instantei „o victorie atat pentru libertatea de exprimare, cat si pentru libertatea presei”, creand un precedent pentru legitimitatea folosirii unor expresii injurioase la adresa politicienilor, daca acest demers este argumentat.

Potrivit deciziei instantei din Viena, „respingerea unui lider politic” poate fi „exprimata intr-un mod provocator si socant” intrucat acest fapt reprezinta „un element fundamental al libertatii de exprimare”, relateaza France24.

NapocaNews