Fostul lider catalan Carles Puigdemont a anunţat, joi, că îşi va retrage candidatura pentru funcţia de premier al Cataloniei, urmând să cedeze această poziţie unui alt susţinător al independenţei regiunii, relatează site-ul agenţiei Reuters.

În cadrul unui mesaj transmis pe reţelele de socializare, Puigdemont a anunţat că decizia sa de a-şi retrage candidatura pentru un nou mandat al Cataloniei este motivată de faptul că îşi doreşte ca regiunea să aibă un Guvern funcţional.

Puigdemont îl va propune pentru funcţia de premier al regiunii catalane pe Jordi Sanchez, membru al formaţiunii separatiste Junts Per Catalunya. Sanchez se află în arest preventiv în Madrid, fiind acuzat de rebeliune.

Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei.

Puigdemont este acuzat de răzvrătire şi rebeliune de către justiţia spaniolă. La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie – şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.

NapocaNews