Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, luni, sesizarea PNL si PMP referitoare la proiectul de lege privind infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Targu Mures.

„S-a admis contestatia si s-a declarat neconstitutionala legea”, a spus presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Intrebat daca Parlamentul poate infiinta scoli, Dorneanu a raspuns: „Nu numai ca nu poate infiinta scoli, nu poate sa dea legi cu caracter individual, care sa produca efecte pentru o singura persoana juridica. Aici e vorba de o persoana juridica. Nu s-au reglementat raporturile dintre parinti, elevi, studenti. S-a infiintat o scoala”.

Motivarea CCR

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca Legea pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rakoczi Ferenc este neconstitutionala.

In motivarea solutiei pronuntate, Curtea a retinut ca dreptul de a dispune cu privire la infiintarea, desfiintarea, fuziunea sau divizarea unitatilor de invatamant de stat, confesional si particular, preuniversitare, apartine autoritatilor administratiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor scolare.

Operatiunea juridica se circumscrie domeniului de reglementare al actelor cu caracter infralegal, administrative, si nu corespunde finalitatii constitutionale a activitatii de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cat mai largi de relatii sociale generale, in cadrul si in interesul societatii”,

 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră revoltătoare și rușinoasă decizia CCR și spune că a transmis un mesaj dur comunității maghiare din România.

 

Radu Ștefan

 

Sursa: Ziare.com