Preşedintele american Donald Trump se întâlneşte, joi, cu liderii din industria de jocuri video pentru a discuta despre o posibilă legătură între jocuri şi actele de violenţă, pe fondul atacului armat comis de către un adolescent la un liceu din statul Florida, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Recent, Trump a spus că „nivelul de violenţă din jocurile video influenţează tot mai mult gândurile tinerilor”.

La 14 februarie, 14 elevi şi trei profesori au fost ucişi la liceu Marjory Stoneman Douglas din oraşul Parkland, statul Florida, de către un fost elev, Nikolas Cruz (19 ani), care a folosit o armă semiautomată achiziţionată în mod legal. Cruz a recunoscut că a deschis focul asupra elevilor şi a profesorilor cu scopul de a se răzbuna pentru faptul că a fost exmatriculat din motive disciplinare.

Casa Albă a precizat că la întrevedere vor participa directori din cadrul companiilor Take-Two Interactive Software Inc şi ZeniMax Media Inc, activişti, reprezentanţi ai unui grup din industria de comerţ şi membri ai Congresului, inclusiv senatorul republican din Florida Marco Rubio.

Scopul discuţiei este „expunerea la jocurile video violente şi corelarea cu agresivitatea şi desensibilizarea în rândul tinerilor”, a precizat Lindsay Walters, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe.

Preşedintele american susţine implementarea unui nou sistem de clasificare a jocurilor video, în funcţie de vârstă. În prezent, industria foloseşte propriul sistem de rating pentru conţinutul violent şi cel cu tentă sexuală.

Dan Hewitt, un purtător de cuvânt al companiei de jocuri video Entertainment Software Association, a spus că mai multe studii au stabilit că nu există nicio legătură între jocurile video şi comportamentele violente.

„La fel ca toţi americanii, suntem profund îngrijoraţi în privinţa nivelului violenţelor armate din Statele Unite. Dar jocurile video nu reprezintă o problemă: divertismentul este distribuit şi consumat la nivel global, dar SUA au mai multe incidente armate decât orice altă ţară”, a spus Hewitt.

Donald Trump a promis că administraţia sa va modifica legislaţia pentru înăsprirea regulilor privind achiziţionarea unei arme, inclusiv obligaţia prezentării cazierului judiciar şi controale privind sănătatea mintală. Totodată, preşedintele american a semnat un memorandum prin care îi cere procurorului general Jeff Sessions să elaboreze o reglementare pentru interzicerea dispozitivelor care transformă armele semiautomate în arme automate.

NapocaNews