Desi suntem una dintre tarile europene cu cel mai mic grad de digitalizare la nivel national, Romania se poate mandri cu vitezele superioare ale serviciilor de banda de mare viteza, calitatea specialistilor vanati de jucatorii internationali din domeniul tehnologiei si cu inventiile si aplicatiile IT lansate de companiile noastre. Romania inregistreaza carente la acoperirea mobila, unde trebuie imbunatatita conectivitatea serviciilor de telefonie mobila de banda larga si a serviciilor 4G, la utilizarea internetului pentru achizitii si plati online, la utilizarea platformelor de socializare pentru dezvoltarea firmelor, la prestarea de servicii publice in sfera digitala si la nivelul competentelor digitale si a specialistilor in Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor.
Dezvoltarea sectorului IT in Romania s-a realizat indeosebi punctual. Aceasta se simte cel mai bine in Bucuresti, Cluj-Napoca si , mai nou, in Iasi. Daca Bucurestiul si-a dezvoltat domeniul IT profitand de contractele cu statul si de prezenta marilor companii multinationale care si-au deschis sedii in capitala, Clujul a trebuit sa se axeze pe antreprenoriat si orientarea catre crearea de produse proprii in detrimentul outsourcing-ului.
Chiar daca in fiecare an in Cluj sunt formati peste 3000 de specialisti in tehnologie, inginerie, matematica si comunicatii, se estimeaza ca in perioada urmatoare se va acutiza nevoia de specialisti, va creste nivelul pachetelor salariale si implicit va scadea profitabilitatea companiilor IT. Acest lucru va duce la migrarea activitatilor companiilor din domeniu catre orasele mai mici, dar si la o scadere a calitatii specialistilor. Se estimeaza ca se va acorda o atentie deosebita formarii si specializarii de personal calificat in urmatorii ani.
Principala directie de dezvoltare pentru firmele de IT din Cluj Napoca trebuie sa fie inovarea, pentru a putea oferi solutii pe piata globala si pentru a se specializa in domeniile de nisa in care activeaza. Companiile isi vor intensifica eforturile in dezvoltare de solutii de comunicatii pentru organizatiile care isi doresc o comunicare fluida cu angajatii si asociatii, care sa permita o colaborare fara intreruperi si acces in timp real la informatii de orice tip. O alta directie de dezvoltare va fi cea a combaterii breselor de securitate care vin la pachet cu tehnologizarea si conectivitatea.
Un domeniu care ofera multe oportunitati este industria gamblingului. Fie ca vorbim de jocuri video sau de produse pentru industria jocurilor de noroc, sectorul este unul ofertant in conditiile in care au aparut companii cu sute de angajati care dezvolta software de jocuri, aplicatii si sisteme de securitate. In acest an, s-a lansat si primul cazino 100% romanesc. Vlad Cazino. Ofertele de bonus pentru Vlad Cazino, platforma pe care este construit precum si tehnologia de varf utilizata, fac din acest brand un competitor serios pentru ceilalti jucatori din piata.
Interesul pentru domeniul IT in Cluj ramane insa foarte crescut, la Festivalul Tech Fest desfasurat in toamna anului trecut participand peste 100 de companii, institutii si organizatii. Si interesul publicului a fost pe masura, inregistrandu-se peste 3000 de participanti la evenimentele adresate programatorilor, antreprenorilor, managerilor din domeniu, cadrelor didactice din invatamantul liceal si universitar, studentilor si elevilor.
NapocaNews