Unirea se face. Inaintea sedintei solemne din Parlamentul de la Bucuresti, din 27 martie, unirea Romaniei cu Basarabia de acum un secol este celebrata la Chisinau, duminica, printr-o manifestatie la care participa lideri politici de pe cele doua maluri ale Pruturi, in vreme ce presedintele pro-rus Igor Dodon acuza Bucurestiul ca intretine un sentiment unionist care vrea sa dezbine tara.

La finalul manifestatiei de la Chisinau a fost adoptatata Proclamatia Marii Adunari centenare pentru reunire.”Cerem celor doua Parlamente sa primeasca delegatii ale Marii Adunari Centenare iar la sedinta solemna din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucuresti sa adopte o decizie prin care sa se implice pentru Reintregirea nationala prin mijloacele pasnice ale democratiei parlamentare si in limitele Constitutiei Romaniei, in conformitate cu normele dreptului international si a Actul Final de la Helsinki”, este solicitarea unionistilor de la Chisinau.

La ora 12:00, mii de persoane erau deja in Piata Marii Adunari Nationale, unde s-au cantat melodii patriotice si s-a scandat „Unire” si „Suntem dacii din Carpati/Jos hotarul dintre frati”.

S-au intonat, in deschiderea manifestatiei, imnul Republicii Moldova, „Limba Noastra” si cel al Romaniei „Desteapta-te Romane”.

Nicio televiziune importanta nu transmite marea manifestatie din Piata Marii Adunari Nationale, noteaza Unimedia, iar autoritatile au asigurat importante forte de ordine.

Presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, a vorbit despre locul Republicii Moldova in Uniunea Europeana.”Cred ca locul Basarabiei, locul Moldovei si al Romaniei sunt in Uniunea Europeana. Stiu ca pentru dumnevoastra, ultimii ani au descurajat aceasta directie si stiu ca pare o intrebare foarte grea acum, dar in realitate, in 1914, ideea unirii nici macar nu exista teoretic si dupa patru ani, in 1918, miracolul istoric s-a produs (…) cel mai puternic motor sunt speranta si increderea, si dragostea pe care o avem cu totii venind aici”, a spus Barna, la Chisinau.

Acesta a adaugat ca unitatea tuturor romanilor este si astazi, la fel ca in 1918, un ideal. „Acum 100 de ani, in 1918, ne-a aratat ca se poate. Pare ca avem nevoie de un nou ideal, dar istoria are simtul acesta al umorului. Dupa 100 de ani, avem acelasi ideal: unitatea romanilor”, a explicat Barna.

Fostul presedinte Traian Basescu a avut un discurs cu un mesaj unionist. El a cerut Parlamentului Republicii Moldova si celui al Romaniei sa voteze unirea celor doua tari.

„Aici, astazi, venim cu al doilea mare eveniment si cerem Parlamentelor de la Bucuresti si Chisinau ca in cel mai scurt timp, in cinstea Centenarului Unirii, sa voteze, din nou, unirea!”, a spus Basescu.

„Este o chestiune de demnitate nationala reintregirea tarii. Moldova este parte a Romaniei. Moldovenii sunt cetateni ai Romaniei. (…) Unire! Eu va asigur ca voi ramane alaturi de Partidul Unitatii Nationale din Republica Moldova un dedicat si devotat om care va lupta pentru Unire!”, a explicat Traian Basescu.

Manifestatia „Marea Adunare Centenara” este organizata de mai multe grupari unioniste din Republica Moldova si din afara granitelor. La o conferinta de presa sustinuta vineri la Chisinau, organizatorii au spus ca la manifestatie vor participa si primarii localitatilor care au semnat declaratia simbolica de unire, relateaza Radio Europa Libera, dar si lideri politici romani, conform ziare.com.

Un anunt oficial de participare au facut, de la Bucuresti, si Ludovic Orban, Dan Barna si Taian Basescu.


NapocaNews, Foto Dragos Sasu – Libertatea