Năutul a fost cultivat în Mesopotamia și a făcut parte din bucătăria stradală din Roma antică de-a lungul timpului. Atrăgând atenția cu aroma sa și substanțele nutritive pe care le conține, năutul și-a găsit locul printre cele mai recente tendințe alimentare și a câștigat popularitate în întreaga lume.

Substanțele nutritive prezente în năut țin sub control nivelul de zahăr din sânge. Recomandat este să folosești în preparare năutul uscat în locul celui congelat sau în conservă. Conținutul ridicat de fibre din năut este un carbohidrat complex. Nu se digeră și, prin urmare, încetinește eliberarea de zahăr, reușind astfel să menții un control asupra diabetului zaharat. Asociația Americană a Diabetului recomandă diabeticilor folosirea făinii de năut în locul celei din grâu.

Năutul cu ulei de măsline este cunoscut pentru faptul că previne afecțiunile cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, includerea în alimentație a uleiul de măsline scade riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare în Sudul Europei și statele mediteraneene. Conform The Wall Street Journal, consumul de alimente bogate în ulei de măsline, cum este și năutul, ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

NapocaNews