În urmă cu o săptămână maghiarii din România au sărbătorit 70 de ani de la revoluția din 1848, când conaționalii noștri împreună cu locuitorii Ungariei au luptat pentru „libertate, egalitate, fraternitate”. La Cluj-Napoca un loc de celebrare a eroilor Revoluției de la 1848 este situat în fata bustului revoluționarului ungar Petofi Sandor, din incinta Căminului Social „Sf. Kamil”.

În mod tradițional, aici este locul unde sărbătoresc radicalii de la Mișcarea de Tineret din cele 64 de Comitate și cei ai JOBBIK, alături de reprezentanți ai celorlalte partide maghiare PPMT și UDMR. Dacă PPMT a fost reprezentat de Fancsali Erno, ale cărui derapaje nu mai are rost să le enumerăm, UDMR a fost reprezentată de tânărul deputat Csoma Botond.

Csoma Botond poate fi asemănat cu un star de cinema cu o ascensiune uimitoare pentru tot spectrul politic național.

În urmă cu aproape trei ani era un ilustru necunoscut care, beneficiind de un context favorabil pe fondul unui vid de valoare în rândul membrilor partidului, precum și a simpatiilor de care acesta a beneficiat din partea celor două vice-primarițe ale Clujului – Anna Horvath și Olah Emese, a fost singurul candidat la funcția de președinte județean al UDMR.

Nu am putut identifica o activitate concretă făcută de tânărul star, în afară faptului că din anul 2007 a fost, succesiv sau concomitent, șef al Biroului din Cluj al Agenției Domeniului Statului, membru al Consiliului Local Cluj-Napoca, al Consiliului de Administrație al Regiei de Termoficare și al Univers T SA. Putem deduce din aceste activități că apartenența la UDMR i-a adus de-a lungul timpului un venit rezonabil din funcțiile în care partidul l-a numit.

Ocuparea funcției de președinte județean Cluj al UDMR l-a făcut eligibil pe Csoma Botond pentru ocuparea unui loc în Camera Deputaților, acolo unde și-a continuat starea „dolce far niente”, doar că din această funcție are acces la o retribuție superioară?

Acum aflăm cu stupoare ca Csoma Botond a fost nominalizat din partea partidului pentru a face parte din Comisia de control al SRI, poate cea mai importantă comisie pentru UDMR, dacă ne uităm puțin în spațiul public, dar și la fostul ocupant al acestei funcții pentru mai mult de 20 de ani, defunctul Verestoy Attila considerat eminența cenușie a UDMR și totodată unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din România?

Se vorbește prin târgul Clujului că tânărul deputat a cochetat și cu o structura discretă în speranța că poate va obține ceva sprijin de la „frați”, fiind încă o dată evidentă ambiția acestuia, dar și că el conștientizează că este situat pe un culoar ascendent, pe care vrea sa îl exploateze la maximum?

Și să nu uitam că este in grațiile Budapestei, tot gura târgului vorbind că a obținut și cetățenia ungară? Ne întrebăm dacă nu se creează astfel o oportunitate pentru Ungaria și, prin natura prieteniei lui Viktor Orban cu Vladimir Putin, pentru Rusia, de a avea acces la una dintre zonele strategice ale NATO?

Între noi fie vorba, dacă aș fi în pielea lui Kelemen Hunor, aş privi cu puțină teamă ascensiunea fulminantă a tânărului star.

Se ridică o întrebare către Comisa de control a SRI. Presupunând că un cetățean ar fi depus jurământ de credință pe Constituția altei țări, cum se poate stabili loialitatea sa față de România?

NapocaNews