Începe războiul! Statele Unite ale Americii, Franța și Marea Britanie au bombardat mai multe ținte guvernamentale din Siria drept reacție la presupusul atac chimic din orașul Douma. Operațiunea a fost lansată în zorii zilei și a vizat depozite cu arme chimice. Președintele american Donald Trump a anunțat atacul prin-un discurs televizat adresat națiunii. Rusia a avertizat că vor exista consecințe, în timp ce televiziunea siriană de stat a pretins că peste zece rachete au fost doborâte înainte să-și atingă ținta.

Atacul militar coordonat este al doilea momemt din ultimul an în care Trump folosește forța împotriva regimului Assad și vine la nici două săptămâni după ce liderul american a anunțat ”retragerea” completă din Siria.

Presupusul atac chimic din orașul Douma nu a fost acțiunea unui ,,om”, a declarat Trump, vineri seară, într-un discurs adresat națiunii. ”A fost crima unui monstru”, a continuat el.

Exploziile s-au auzit în capitala Damasc, dar și în două locuri din apropierea de orașul Homs, a spus Pentagonul.

Ambasadorul Rusiei în SUA a reacționat spunând că atacul aliaților ,,nu va rămâne fără consecințe”.

Generalul american Joseph Dunford le-a declarat jurnaliștilor americani acreditați la Pentagon că cel puțin trei ținte au fost lovite:

un laborator științific din Damasc despre care se crede că are legătură cu producerea armeloc chimice și biologice;
un depozit de arme chimice din vestul orașului Homs;
un depozit pentru echipamente aferente armelor chimice și un important post de comandă, tot în apropiere de Homs.
Generalul a precizat că au fost alese ținte care să reducă riscul de a exista victime rusești. Pe de altă parte, însă, Dunford susține că Moscova nu a fost notificată în prealabil cu privire la țintele alese.

Televiziunea de stat siriană a anunțat că forțele guvernamentale au doborât peste 12 rachete înainte ca acestea să-ți atingă ținta, relatează BBC.

NapocaNews