Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Comitato Grande Guerra in Sicilia 1915-1918, Gruppo Rotariano Comunitario „Patria, Cultura, Societa” și Seminario Masaryk au inaugurat cu fast vineri, 20 aprilie 2018, de la ora 12:30, expoziția „Prizonieri români și italieni în Marele Război (1915-1918)ˮ.

Evenimentul se înscrie în programul de manifestări pe care Universitatea Babeș-Bolyai le dedică Centenarului Marelui Război și al Marii Uniri, sub cupola Cluj 100.

Expoziţia de cărți poștale, scrisori şi fotografii sunt originale și prezintă soarta prizonierilor de război români din Italia şi a italienilor din taberele de prizonieri din Monarhia Austro-Ungară.

La eveniment au luat parte conf. univ. dr. Ana Victoria Sima, conf. univ. dr. Ion Cârja, dott. Giuseppe Mazzaglia (Italia) si dr. Flaviu Vasile Rus. Vorbitorii au subliniat ineditul materialului prezentat și importanța prizonierilor români din Italia în acțiunea armată pentru realizarea României Mari.

Lagărele de prizonieri din Italia au fost pepiniere ale ideii de unitate națională.

Evenimentul a avut loc pe str. Moților, nr. 11, sala 300. A fost prezent un public numeros din elita istoriografiei clujene și oficialități locale..

Expoziția poate fi vizitată în mod gratuit în perioada 20 aprilie – 14 mai 2018, de luni până vineri, între orele 10:00-15:00.

NapocaNews