Florile de salcâm, plăcute la gust şi la miros, sunt renumite pentru valoarea lor terapeutică. Preparatele pe bază de salcâm (infuzie, tinctură, pulbere) sunt alcalinizante, antispastice, sedative, calmante și acţionează asupra musculaturii netede gastrice şi pulmonare. Datorită acestor proprietăți terapeutice, florile de salcâm au efecte calmante în afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatului digestiv şi în boli pulmonare.

Delicatele flori albe răspândesc un miros inconfundabil: dulce, îmbătător şi ademenitor. Pentru mulţi dintre noi, aceste flori răspândesc mirosul amintirilor. În drumurile noastre, pe străzi, la marginea pădurilor, în grădini întâlnim salcâmii, iar aroma acestor flori ne relaxează, alungând incertitudinile şi emoţiile cuibărite adânc în sufletul nostru, titrează Click.

Puţini dintre semenii noștri știu că florile salcâmului, folosite la prepararea multor delicatese, sunt remedii incontestabile în tratarea a zeci de afecţiuni. Leacurile preparate din florile şi din scoarţa arborelui, folosite sub formă de infuzie, decoct, pulbere, tinctură sau de ulei esenţial au efect sigur în tratamentele pe termen lung. În acelaşi timp, este foarte important să fie respectate întocmai indicaţiile unui fitoterapeut.

Neliniştea, irascibilitatea, epuizarea fizică şi intelectuală, insomniile cauzate de emoţii şi chiar disfuncţiile sexuale pot fi atenuate cu ajutorul remediilor preparate din exoticele flori de salcâm. Pentru unele tratamente , terapeuţii recomandă să recoltăm şi scoarţa. Este firesc ca în această perioadă a anului, când se recoltează florile sale cu putere tămăduitoare, să facem provizii pentru farmacia casei.

Preparatele făcute din florile de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul sistemului nervos central şi al musculaturii netede gastrice. De aceea, remediile din aceste flori sunt indicate în dureri abdominale, arsuri la stomac, gastrite hiperacide, boala de reflux şi în ulcerul duodenal declanşat de stres.

Ceaiurile din flori de salcâm sunt un remediu excelent în cazurile de tuse convulsivă, dar şi în tusea cauzată de crizele de astm, deoarece florile au efecte antispastice şi bronhodilatatoare. În astfel de afecţiuni sunt indicate infuzii (preparate dintr-o linguriţă de flori şi o cană de apă fierbinte). Ceaiul se lasă la infuzat 10-15 minute; se bea fierbinte şi îndulcit cu miere.

Terapia cu aromatele flori de salcâm linişteşte accesele de mânie şi de iritare, stările de anxietate şi de depresie psihică prelungită. Ca adjuvant, infuzia din flori de salcâm se recomandă şi în tulburări de echilibru sau de vedere.

NapocaNews