21 Mai 2018 Slujire la Udine și binecuvântare a noului sediu parohial prin Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Cu ajutorul Lui Dumnezeu și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei , a poposit la Parohia Sfântul Vasile cel Mare din cetatea Udine , Preasfințitul Părinte Episcop Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al episcopiei noastre .

Duminică 20 mai, la prag de seară , însoțit de PC Părinte Protopop Matei Avram , Decan al Protopopiatului Triveneto I si PC Părinte Florin Chereches , a vizitat proprietatea cumpărată în 27 Aprilie pe numele Sfântului Vasile cel Mare în orașul Udine, a sfințit noua casa parohială și sediul administrativ bisericesc al parohiei , a binecuvântat începutul lucrărilor de amenajare a ,,Centrului polifunctional” precum și clădirile menite a fi transformate într-o veritabilă Biserică Ortodoxă.

În 27 Aprilie anul Mântuirii 2018 cu ajutorul Lui Dumnezeu a Maicii Domnului a Sfântului Vasile cel Mare și a Tuturor Sfinților , cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și purtarea de grijă a PC Părinte Iustinian Deac , credincioșii ortodocși din cetatea Udine , a u cumpărat printr-un credit bancar de 250.000 euro ( + cheltuielile notariale achitate integral de credincioșii parohiei noastre ) pe numele Sfântului Vasile cel Mare , o minunată proprietate de 2200 m2 într-o zonă bună a orașului. Proprietatea cuprinde 5 corpuri de clădiri , care urmează a fi transformate și amenajate în duh ortodox : Biserică , casă parohială, bibliotecă, un centru socio – cultural polifunctional, menit să dinamizeze viața comunității noastre, constituind o veritabilă Vatră Ortodoxă și Românească in teritoriul fostului patriarhat de Aqvileia .

Luni 21 Mai de Paznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena Preasfințitul Părinte Episcop Atanasie de Bogdania , a slujit de la orele 8 dimineața, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur in mijlocul comunității ortodoxe din Udine pusă sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare, spre bucuria tuturor celor prezenți.

În minunatul cuvântul arhieresc de învățătură, Preasfințitul Atanasie, a reliefat personalitatea complexă a Sfinților Împărați Constantin și Elena , model de viețuire dinamică în slujirea Domnului Înviat. După oprirea prigonirii creștinilor și restituirea proprietăților confiscate , Sfinții Împărați devin , împreună lucrători cu Apostolii , veritabili ctitori duhovnicești dar si de bisericii , începând cu Ierusalimul, Roma și întreg Imperiu Roman. Preasfințitul Atanasie, a ținut să sublinieze și menirea noastră de a fi Ctitori. A felicitat membrii parohiei pentru această inițiativă sfântă și binecuvântată de ctitorie , care coboară cerul pe pământ . Așa cum Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt Sfinți Ctitori și noi prin cumpărarea acestei proprietăți in cetatea Udine devenim ctitori și prietenii Lui Dumnezeu .

După rugăciunea Amvonului și binecuvântarea darurilor aduse in cinstea Sfinților Împărați, la sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul Atanasie , a dăruit ca binecuvântare credincioșilor prezenți , iconițe cu Chipul Sfântului Atanasie cel Mare și a felicitat pe cei care-și serbează ziua onomastică !

Dimpreună le-am cântat tuturor : La Mulți Ani !

Slavă Lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale !

Consemnează din cetatea Udine

Preotul Paroh Iustinian Deac