Este bine știut faptul că ploaia a fost unul din personajele principale a multor Ceremonii de deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania. După o zi călduroasă, norii s-au adunat deasupra orașului, iar cu câteva zeci de minute înainte de startul celei de-a 17-a ediții a început ploaia. Publicul care a așteptat un an să retrăiască febra TIFF nu s-a lăsat alungat de șiroaiele care curgeau din cer, astfel că imediat ce au căzut ultimii stropi au luat cu asalt Piața Unirii și, înarmați cu lavete și șervețele au șters scaunele așezate pentru ei, hotarâți să infrunte ploaia în caz că ar fi venit iar. Unii dintre „veterani” și-au amintit de frunoasele curcubee care au deschis de câteva ori TIFF-ul.

Dar totul e bine … când se termina ploaia. Iar când aceasta s-a terminat a început TIFF-ul. A fost o ceremonie mai liniștită, fără momente de muzică, tobe sau cai luminați, a fost o Ceremonie care i-a omagiat pe regretații Lucian Pintilie și Doina Cornea. În memoria regretatei Doina Cornea, unul dintre cei mai puternici opozanți ai regimului comunist a rulat scurtmetrajul Păpușa, în regia lui Marius Dumitru Șopterean.

Au fost rostire scurte discursuri de către Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov – directorul artistic și Emil Boc – primarul municipiului Cluj-Napoca.

Alături de cei 3000 de spectatori prezenți în Piața Unirii la gală au și fost câțiva oaspeți:doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România, regizorul Samuel Maoz, starul israelian Lior Ashkenazi și tânărul actorYonaton Shiray. Aceștia au vizionat alături de public filmul serii, Foxtrot (r. Samuel Maoz), un film care a stârnit multe discuții, un film care a fost prezent în multe festivaluri unde a fost bine primit. Cei care nu au reușit să fie prezenți vineri seara la prima proiecție a filmului în România îl vor putea viziona din 8 iunie, când acesta intră în circuitul sălilor de cinema. La finalul filmului, regizorul și 2 din actorii principali au urcat pe scenă și au mulțumit publicului pentru prezență, urmând ca duminică, de la ora 17:00 să fie invitații speciali ai primei întâlniri cu cinefili în TIFF Lounge.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (25.05 – 03.06.2018) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.

Alina Maria Iuga