Prin Legea nr. 127/2017 s-a instituit „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste” în data de 14 mai. Statul român a adoptat Legea 127/2017 privind instituirea „Zilei Naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai şi a fost promulgată pe 30 mai 2017 de către președintele Klaus Iohannis. Legea 127/2017 acordă cinstire tuturor pătimitorilor din temnițele comuniste – fără specificații privind orientarea lor politică, acuzațiile aduse la proces sau tipul condamnării.

În această zi, autorităţile centrale şi locale din România organizează evenimente comemorative sau culturale dedicate celor care au suferit în gulagul comunist.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a organizat un spectacol liric, intitulat „Poeţi români din închisorile comuniste” în clădirea Casino din Parcul Central, la care au participat renumiţii actori Elena Ivanca şi Ruslan Bârlea de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” şi elevul, laureat internaţional la chitară clasică, Vlad Soare de la Colegiul de muzică „Sigismund Toduţă”.

Spectacolul liric a fost regizat pentru o durată de circa o oră şi a cuprins creaţii literare ale poeţilor Ştefan Augustin Doinaş, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Corneliu Coposu, Valeriu Gafencu, Valeriu Anania sau Vasile Voiculescu, sub egida „Cluj 100”.

La eveniment au participat peste 120 de elevi de liceu și cadre didactice din municipiul Cluj-Napoca, care au fost impresionați până la lacrimi de recitalul liric din opera martirilor anticomuniști închiși în temnițele comuniste.Mesajul poetilor pentru libertate a fost apreciat de public.

NapocaNews