Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pe Directiva UE privind prezumția de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, care trebuia să fie implementată până în luna aprilie 2018.

Autoritățile de la București au fost înștiințate de către Comisia Europeană cu privire la declanșarea procedurii din cauza neimplementarii Directivei Europene 343 din 2016, iar în termen de două luni oficialii trebuie să anunțe ce măsuri iau.

„A fost declanșată această procedură, dar dacă experții europeni vor constata că noi suntem în procedura de adoptare în Parlament, din partea Comisiei, eu zic că în maxim două săptămâni putem veni cu raportul care vizează transpunerea acestei directive. (…) Alternativa (n.r.: pentru implementarea directivei) fără îndoială ar fi ordonanța de urgență, dar vedeți tocmai de aceea ne dorim o dezbatere transparentă. Vorbim cu CSM, Ministerul Justiției, ÎCCJ, Parchetul General, toți cei care au anumite propuneri concrete, noi suntem deschiși. Opoziția va contesta, fără îndoială, la fel cum a contestat Legile justiției care sunt aproape de final și vor fi promulgate, chiar dacă președintele României nu și-a dorit”, a declarat Florin Iordache, la Antena 3.

În cazul în care Comisia constată că informațiile primite nu reprezintă o garanției suficientă care să arate că situația va fi remediată, atunci se va trece la etapa următoare, care înseamnă un aviz motivat al CE. Prin acesta, Comisia va spune ce articole din legislația UE sunt încălcate și va cere României ca în termen de alte două luni să ia măsurile necesare pentru a corela legislația europeană.

NapocaNews