După ample lucrări de restaurare, biserica, monument istoric, din localitatea clujeană Tăuți, comuna Florești, ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost resfințită sâmbătă, 02 iunie 2018, de Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Slujba de resfintire a avut loc de la ora 10:00, iar alături de Înaltpresfințitul Părinte Andrei a fost prezent un sobor impresionant de preoți și diaconi.

Biserica de lemn din Tăuți datează din secolul al XVIII-lea. Din inițiativa preotului slujitor Liviu Rus, în ultimii ani de ani s-au făcut ample lucrări de consolidare și reparație a bisericii. S-a înlocuit în întregime acoperișul cu un altul din șindrilă de brad. Pereții exteriori și acoperișul au fost dați cu ulei de in pentru a rezista mai bine intemperiilor. În interior s-au confecționat strane și bănci noi, cu ajutorul și contribuția credincioșilor. În Sfântul Altar s-a ridicat o sfântă cruce din lemn, pictată de părintele Alexandru Ghenț, starețul mănăstirii Sfânta Treime din Feleacu. De asemenea, a fost restaurată pictura realizată de Dimitrie Ispas în anul 1829, titrează Radio Renașterea.

„Lăcașul de cult ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost atestat, din câte se știe, din anul 1793. A fost adus în acest loc în 1829 și așezat în mijlocul cimitirului satului. Biserica a fost pictată de Dimitrie Ispas și fiul său Ioan. A fost păstrată cu multă sfințenie și oamenii au pus tot sufletul, pentru că și-au dat seama de valoarea acestui monument. În 1962, biserica a intrat în patrimoniul cultural național și s-au făcut mai multe intervenții”, afirmă preotul Liviu Rus.

Biserica deține în patrimoniul ei icoane pe sticlă din centrul de la Nicula, cât și icoane de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Locașul de cult deservește filia Tăuți și este parte integrantă a parohiei Sălicea, Protopopiatul Cluj I.

NapocaNews