Revista de satiră Charlie Hebdo a răspuns, printr-un editorial semnat de redactorul-şef Sourisseau, valului de critici venit în ultima săptămână din România, după caricatura publicată în urmă cu o săptămână prin care era ironizează victoria Simonei Halep de la Roland Garros, în care aceasta apare cu trofeul în braţe, strigând „Fier vechi! Fier vechi!”.

Articolul se numeşte „Nu sunt Charlie Halep”.”Ştiam că românii au suferit de un complex de superioritate plin de resentimente (ţara nu este oare o „insulă de civilizaţie latină într-o mare slavă“?), Dar valul de isterie care a cuprins media din România, după publicarea de către Charlie a unui un desen obişnuit care nu înţeapă victoria de la Open-ul Francez a româncei Simona Halep, ci mai degrabă prejudecăţile franceze privitoare la români, a iscat apeluri de cenzură a lui Charlie. Cel mai amabili dintre comentatorii români, în presă şi pe reţelele de socializare, au anunţat că nu vor mai vărsa nici măcar o lacrimă în cazul unui următor masacru, pe care ei acum l-ar dori cu toată fiinţa lor”, scrie redactorul-şef al publicaţiei franceze, în deschiderea articolului.

Pe 7 ianuarie 2015, doi fraţi care şi-au declarat afinitatea pentru grupul islamist-extremist Al-Qaeda’s branch in Yemen au atacat cu arme de foc redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, omorând 12 persoane, pentru a-i pedepsi pe francezi după publicarea unei caricaturi în care apărea întemeietorul religiei islamice, Mahomed. Incidentul a rămas în memorie drept Masacrul de la Charlie Hebdo, iar oameni din lumea întreagă, inclusiv din România, au afişat mesajul de susţinere – ‘Je suis Charlie’.

„Săptămâna trecută, România, care ne-a dat totuşi mari comici precum hazliul Mircea Eliade sau măscăriciul Cioran, s-a supărat pe Franţa din cauza unui desen cu jucătoarea care tocmai câştigase Roland Garros. La 61 de ani după crearea Comunităţii Economice Europene, descoperim cu oroare că europenii n-au nici un umor. În ciuda pactului oţel-cărbune, a CEEA (Comunitatea Europeană a Energiei Atomice) şi a spaţiului Schengen, un mare şantier fundamental pentru construcţia europeană n-a fost încă lansat: Europa umorului. Ca o circumstanţă atenuantă pentru români, trebuie spus că nici părinţii fondatori ai Europei — Jean Monnet, Robert Schuman, De Gasperi sau Adenauer — nu erau mari comici”, mai scrie sub semnătură Charlie Hebdo.

Editorialul continuă, transformându-se în manifest. „După moneda unică europeană, vom crea oare într-o zi un umor unic european? Fiecare ţară îşi păzeşte cu stricteţe tradiţiile umoristice şi nu lasă Bruxelles-ul să le reglementeze. Umorul, care ar trebui să ne apropie, devine factor de discordie. Încă unul în Europa? Cine o va salva de la acest naufragiu umoristic? Migranţii de pe Aquarius? De ce nu?”

„De ce atât de mult urăsc? Românii nu vor să fie confundaţi cu romii, ţiganii asociaţi cu furtişagul de fier vechi în conştiinţa colectivă, iar tot ce au învăţat din această imagine este că este că Charlie e rasist şi că Ar trebui să interzicem denigrarea unei glorii naţionale ca Simona Halep”, este mesajul de final al francezilor.

NapocaNews