Muzeul Memorial „David Prodan”, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a organizat primul eveniment cultural din seria „Întâlnirile David Prodan”.

Manifestarea a purtat titlul „Proiectul unei națiuni. 70 de ani de la apariția primei ediții a cărții Supplex Libellus Valachorum, David Prodan”. Evenimentul și-a propus să constituie un moment de aducere aminte, dar și un prilej de reflecție asupra operei istoricului David Prodan, în ziua în care se împlinesc 26 de ani de la trecerea în eternitate a acestuia.

Întrunirea culturală a avut loc luni, 11 iunie, ora 13.00, la sediul Muzeului Memorial „David Prodan”. Aceasta a debutat cu un parastas și sfințire.

La evenimentul moderat de dr. Andreea Dăncilă Ineoan au luat cuvântul: Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Prorector UBB și prof. univ. dr. Mihai Alin Gherman, care au subliniat importanța pentru Ardeal a istoricului clujean de extracție țărănească.S-au evidențiat amintiri semnificative și rolul lui David Prodan în formarea unei generații de istorici ardeleni, cărora le-a lăsat testament să scrie despre Transilvania.

David Prodan a fost o personalitate care a sintetizat conștiința națională și rolul maselor cu elitele conducătoare în afirmarea drepturilor poporului român asuprit de dinainte de 1918. S-a amintit de rolul covârșitor al cărții ”Răscoala lui Horea” lansată în 1984 la Casa de Cultură a Studenților.

David Prodan a fost și este un model de urmat de către tinerele generații.

NapocaNews