Titlul filmului Wonder Woman (2017) te duce cu gandul la superproductiile puerile cu supereroi din categoria DC Comics, gen Superman, Batman, Catwman etc. Si aici avem o “femeie minunata”, o super-eroina, dar filmul ambitioneaza sa fie mai mult decat o poveste cu supereroi, este un film inocent despre puterea pacii si a iubirii, despre solutia de a opri razboaiele. Numai americanii puteau imagina si produce asa ceva, sa vezi o eroina din mitologia greaca, printesa Diana, regina amazoanelor, care primeste misiunea sa lupte cu Ares, zeul razboiului, identificat cu Kaizer-ul german, si sa-l invinga, sa puna astfel capat tuturor razboaielor.
Deci o epoca de mit, de fictiune, este adusa in actualitate. Cum? Salvand un pilot care se prabuseste cu avionul in mare, in apropiere de insula pe care traiau amazoanele. Si acest pilot, pe nume Steve Trevor (Chris Pine), povesteste cum au murit in razboi , razboiul I mondial, milioane de oameni si cum pericolul creste, este si mai mare. Diana hotaraste atunci sa plece impreuna cu el si sa salveze omenirea de la un nou dezastru.
Diana a fost pregătită de mica să fie un războinic neînduplecat. Inceputul filmului prezinta initierea sa, ea avand ca model marile luptatoare din paradisul insulei adăpostite, in primul rand pe mama sa. Si o vedem cum creste si se intareste in lupta cu diferiti invadatori. Cand capetenia amazoanelor, Hippolyta (Connie Nielsen), este ucisa intr-o astfel de lupta, Diana este numita regina amazoanelor.

Asadar, inainte de a deveni Wonder Woman (Gal Gadot), Diana a fost prinţesa din Amazon, crescută într-un paradis izolat şi antrenată pentru a fi invincibilă în luptă. În momentul în care se petrece un hocus pocus conventional, adica suntem plasati in alt timp istoric, prin aparitia unui avion care se prăbuşeşte pe ţărmul insulei sale şi o avertizează că urmează să izbucnească un război care va zdruncina lumea, Diana decide să renunţe la liniştea căminului său, convinsă că intervenţia ei poate opri ameninţarea. Luptând alături de omenire într-un război menit să oprească toate războaiele, Diana îşi va descoperi marile puteri supranturale şi adevăratul său destin.
Asadar, avem o parabola, legenda este suprapusa peste unul din razboaiele moderne si se lanseaza ideea ca zeul razboiului poate fi oprit. Aici, evident, Ares este identificat de Diana cu Kaizerul german Ludendorff (Danny Huston). Care ar fi putut sa fie si Hitler sau Stalin, un dictator, care a ucis cu ideile lui absurde milioane de oameni. Ca in filmele sovietice de razboi, normal, dusmanul absolut nu putea fi altul decat aramata germana! Dar in final, regizoarea Patty Jenkins, o experimentata realizatoare de seriale TV, face o schimbare de macaz. Ceea ce credea Diana, si credeam si noi, nu s-a intamplat, fiindca Ares se dovedeste a nu fi Kaizer-ul, ci un batran care i-a facut bine. Asadar, sub masca omului de bine se ascundea Raul.

Sigur, povestea este utopica. E ca si cum ni se spune, daca ar fi existat o replica la razboiul I mondial ca aceea a lui Wonder Woman (Diana), sigur nu ar mai fi avut loc razboiul II mondial.Suntem in sfera SF, a ipotezelor, dar ele functioneaza si pentru viitor, pentru cazul cand ar avea loc un nou razboi mondial. Filmul ne spune: sa ne gandim de pe acum, cum poate fi Ares oprit.

Aceasta este pariul pe care regizoarea Patty Jenkins l-a castigat, in ciuda marilor naivitati, inevitabile, imaginand o amazoana cu forte supranaturale care se lupta cu armele moderne, cu gloantele, cu mitralierele si tancurile. Ca si Godzilla. Dar Diana nu este un persoanj negativ, dimpotriva. Cand ea decide un asalt asupra frontului inamic si da iama in nemti, ajungand sa distruga si un cuib de mitraliera dintr-o clopotnita, Diana este intampinata de multimea eliberata, salvata, ca o sfanta. Scena aminteste de Ioana d’Arc, cand a cucerit cetatea Orleans. Si Diana este o fecioara, de o puritate totala, asa cum reiese din dialogul ei cu Steve, care pare un fel de Delfin in aceasta conjugare, el nefiind decat un spion englez, dar care primeste o lectie uluitoare de la curajul acestei femei cu forte suprnaturale. Aceasta suprapunere fortata dintre amazoana si o Londra antebelica, este salvata de mult umor, la tot pasul se petrec scene cu efect comic. Este o modalitate specifica Americana, din filmele cu super-eroi.

Evident, Wonder Woman este un nou film comericial, aflat in topul incasarilor. Actrita Gal Gadot, care a fost model si Miss Israel, nu-si depaseste conditia. Actoria se afla pe alta planeta pentru ea.

Grid Modorcea, Dr. in arte
Corespondenta de la New York