Presedintele american Donald Trump s-a razgandit in acest weekend contra aliatilor din Europa si Canada, pe care i-a amenintat cu taxe vamale mari, dupa summitul G7 care s-a incheiat in fiasco, scrie AFP.

Presedintele american Donald Trump arunca astfel in aer eforturile G7 de a relaxa tensiunile comerciale, amenintand ca ar putea introduce tarife si pentru importurile de automobile, dupa cele pentru otel si aluminiu, transmite si Reuters.

Sambata, Donald Trump si-a retras brusc sprijinul in comuncatul final al summitului care a durat doua zile la Malbaie (Quebec, in estul Canadei), in ciuda compromisului privind comertul.

Presedintele american si delegatia sa au aprobat totusi acest document in 28 de puncte penibil negociat de „Grupul celor sapte” (Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Franta, Germania, Italia, Japonia).

Prim-ministrul Canadei, tara lovita ca si Europa si restul lumii de noile taxe vamale impuse de americani pentru otel si aluminiu, a spus ca aceste taxe sunt „o insulta”. Ca si Uniunea Europeana, el a confirmat represalii in iulie.

„Canadienii sunt politicosi si rezonabili, dar nu ne vom lasa imbranciti”, a declarat prim-ministrul.

Cateva ore mai tarziu, deranjat de aceste cuvinte, Trump a scris pe Twitter, din Air Force one, ca a ordonat reprezentantilor sai sa retraga sigiliul american din comunicatul final.

NapocaNews