Universitatea Babeş-Bolyai a încheiat, în premieră pentru România, un parteneriat în domeniul creaţiei de film, cu programul Aristoteles, creat în urmă cu 13 ani de actorul Dan Nuţu, care anul acesta va primi, în cadrul TIFF.17, Premiul de excelenţă pentru merite artistice deosebite, informează Ziua de Cluj.

Dan Nuţu şi Cristina Hoffman au creat un program cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte prin care să fie susținută dezvoltarea noilor generaţii de cineaşti de film documentar. Mediul propice din Cluj este susținut de UBB care, prin Facultatea de Teatru şi Televiziune, a deschis în 2015 Programul de master Documentary Filmmaking, specializare în producţia de film de non-ficţiune.

„Am făcut parte din prima generaţie care a urmat acest program Aristoteles, din care a făcut parte şi regizoarea Adina Pintilie, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Microbul acesta al unei alte perspective asupra filmului documentar pe noi, cei care am făcut parte atunci, prima dată, din program, ne-a deturnat iremediabil şi complet către filmul documentar. Vreo 10 ani mai târziu am zis ca acea sămânţă să încercăm să o ducem mai departe şi s-a materializat printr-o iniţiativă unică în România la acel moment, al creării unui master de film documentar. Iar acum ne-am gândit ca între Aristoteles Workshop şi masterul UBB să avem un parteneriat care ar însemna să creăm aici la Cluj o şcoală de film documentar”, a explicat Dan Curean, cadru didactic la Facultatea de Teatru şi Televiziune şi regizor de film documentar, pentru agenția de presă clujeană.

NapocaNews