Conform opiniei emise de Institutului pentru Cercetarea Minorităților din cadrul Academiei Maghiare de Științe, secuii nu reprezintă o minoritate etnică, ci sunt parte integrantă a națiunii maghiare. Așa a afirmat recent într-o emisiune de pe postul public ade știri M1, un cercetător din cadrul institutului, transmite publicația Punctul, prelutat de blogul dantanasa.ro.

Balázs Dobos a subliniat că această opinie a fost emisă după ce o persoană privată a inițiat un proces de recunoaștere a minorității secuiești din Ungaria.

Ultimul cuvânt pe această temă îl are Parlamentul Ungariei, care va decide dacă, prin modificarea legii privind minoritățile naționale, va recunoaște secuii ca fiind o naționalitate distinctă, a adăugat cercetătorul.

Ca explicație, acesta a specificat că este nevoie de semnătura a o mie de cetățeni maghiari pentru a iniția ca legislativul să recunoască un grup, în mod oficial, ca fiind o minoritate distinctă. În prealabil este nevoie însă de solicitarea unei poziții din partea academiei.

Dacă acest lucru se va întâmpla, recunoașterea secuilor ca parte a națiunii maghiare nu înseamnă doar o rescriere grosolană a istoriei, un fals abominabil, ci și un pas decisiv al Ungariei în direcția realipirii Transilvaniei la Ungaria, scrie pe blogul său jurnalistul Dan Tanasă.

Proiectul autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc reprezintă în fapt doar un prim pas către o țintă mult mai mare, aceea a ruperii Transilvaniei de România și realipirea ei la Ungaria. Secuii nu au fost niciodată parte a națiunii maghiare. La fel ca și o mare parte a românilor, aceștia au fost maghiarizați, în mare parte după evenimentele din 1848.

 

NapocaNews