Presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la Baile Tusnad, la lucrarile Universitatii de Vara, ca proiectul european trebuie sa dea un raspuns corect problemei Trianon, despre care a spus ca este o problema europeana, pentru care trebuie gasita o solutie comuna.
In cadrul dezbaterii despre viitorul Europei, Nemeth Zsolt a precizat ca este foarte important si rolul pe care il au comunitatile nationale din Europa care, prin existenta lor, fac parte din proiectul european si a facut referire la initiativa cetateneasca Minority SafePack, care isi propune sa contribuie la protejarea si afirmarea intereselor minoritatilor nationale si etnice autohtone europene.

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei a spus ca proiectul european trebuie sa dea un raspuns corect la problema Trianon, pentru ca altfel nu se mai poate vorbi despre un proiect comun, aratand ca aceste comunitati nationale exista din cauza unor astfel de mosteniri istorice, iar statele nationale trebuie sa gaseasca o solutie comuna.

„Este vorba, printre multe altele, si despre Trianon si daca acest proiect european nu reuseste sa dea un raspuns corect problemei reprezentate de Trianon, atunci din pacate nu mai putem vorbi despre niciun proiect comun, nu?

Pentru ca e o problema europeana acest Trianon si trebuie sa gasim impreuna o solutie. Pentru ca aceste comunitati si multe alte comunitati exista tocmai din cauza acestor (…) mosteniri istorice.

Si noi, statele nationale, trebuie sa gasim o solutie comuna, trebuie sa avem o coordonare, o armonizare in acest sens a ideilor, proiectelor noastre si tocmai noi suntem prezenti la aceasta masa ca sa continuam dialogul care va duce pana la urma la gasirea unei solutii si este foarte clar ca trebuie ca fiecare tara, fiecare stat sa-si defineasca pozitia fata de aceasta regiune a Europei Centrale si de Est”, a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

NapocaNews