Parlamentul Israelului a adoptat o lege care definește țara drept „stat-națiune al poporului evreu”, text ce a stârnit acuzații de discriminare față de minoritatea arabă, informează AFP.

Legea prevede că ebraica devine singura limbă oficială a Israelului, în condițiile în care araba avea anterior un statut identic.

Actul normativ mai prevede că stabilirea de „localități evreiești (pe teritoriul israelian) ține de interesul național” și proclamă Ierusalimul drept capitala Israelului, inclusiv partea estică a orașului anexată și ocupată.

„Statul Israel este stat național al poporului evreu, unde acesta aplică dreptul său natural, cultural, religios și istoric”, iar „dreptul de a exercita auto-determinarea în cadrul statului Israel este rezervat doar poporului evreu”, se mai arată în lege.

Aceasta a stârnit ample critici, deși articolul cel mai controversat a fost amendat. El prevedea posibilitatea creării de localități dedicate exclusiv evreilor, excluzând cetățenii arabi israelieni, care reprezintă 17,5% din populația israeliană.

Forma inițială a articolului a fost criticată inclusiv de președintele Reuven Rivlin, procurorul general Avishai Mandelblit și delegația UE în Israel.

Noua formulă, deși mai vagă, a fost de asemenea denunțată de opoziție. Deputatul arab Ayman Odeh a vorbit despre „moartea democrației noastre”.

NapocaNews