Pelinul este o plantă ce crește în flora spontană, cu un miros specific, puternic. . Frunzele au un miros și mai puternic când sunt proaspete și sunt frecate între degete, pentru a se crea o senzație reconfortantă.Din punct de vedere medical, pelinul este un stimulent digestiv garantat.

Este cunoscut ca diuretic, laxativ și tonic al sistemului nervos. Cercetătorii au constatat că pelinul face curățenie generală și distruge inclusiv viermii intestinali. În mod curent, pelinul este întrebuințat în afecțiuni precum cele renale, gastrite hipoacide, hemoroizi, constipații, răni cu dificultăți de vindecare, oxiurază. Infuzia de pelin este recomandată și în tratamentul ficatului și a bilei.

Cercetătorii ne recomandă să nu uităm că pelinul ar avea și proprietăți anticancerigene, dar, aceste cure cu polen, în general, nu trebuie să dureze mai mult de 7-8 zile, pentru a evita efectele nedorite din punct de vedere digestiv.

Folosit în exces, pelinul are efecte negative asupra stării de sănătate: este toxic, stimulează agitația, halucinațiile și pierderea cunostintei. În același timp, abuzul de băuturi preparate din pelin are efecte dramatice asupra memoriei si a psihicului, dand tulburari psihice si pierderea memoriei, ne avertizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu în Studiul ”Totul cu măsură”.

NapocaNews