Pe data de 24 august, Ziua Independenței Ucrainei, va fi consacrat public noul salut oficial al forțelor armate ucrainene, salut statuat printr-un decret al Președintelui Ucrainei intitulat : Slavă Ucrainei! – Slavă Eroilor!

„M-am consultat cu ministrul Apărării, Consiliul Național pentru Securitate și Apărare și guvernul, și am decis ca începând cu data de 24 august, aceste cuvinte să fie auzite pentru prima dată în cadrul paradei militare care va avea loc cu ocazia zilei Independenței Ucrainei”, a declarat președintele Ucrainei Petro Poroșenko, fiind citat de site-ul oficial al prezidenției ucrainiene, conform evz.ro.

„Slavă Ucrainei! Slavă Eroilor!” este un slogan al Armatei Insurgente Ucrainene (Ukrayins’ka Povstans’ka Armiya-UPA), o organizație militară din Ucraina care a luptat de partea naziștilor în al doilea război mondial. Originea și istoria acestui slogan sunt bine cunoscute în Ucraina, deși site-ul președintelui nu menționează acest lucru. Formațiunile paramilitare ucrainene neo-naziste au preluat acest slogan de la sfârșitul războiului.

Președintele ucrainean a adăugat, de asemenea, că introducerea cuvintelor „Slavă Ucrainei! Slavă eroilor!” ca salut militar oficial a fost discutat îndelung cu militarii și veteranii armatei și numai atunci această decizia a fost luată.