Într-un articol apărut recent în presa maghiară independentă este prezentat modul în care guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, permite oamenilor săi de încredere din bisericile Ardealului să deruleze investiții imobiliare de sute de milioane de euro cu riscul unor conflicte de interese majore. Pentru jurnaliști este clar că guvernul maghiar nu sprijină în general bisericile istorice maghiare ale Transilvaniei, ci sprijină mai degrabă Eparhia Reformată condusă de Béla Kató.

Materialul se concentrează pe afacerile Eparhiei Reformate din Ardeal, care a primit în ultimii ani un grant de 134 milioane de euro din partea guvernului ungar și arată cât de lipsită de transparență este alegerea firmelor care execută lucrări de restaurare a bisericilor, dar și cât de slab sunt realizate lucrările.

Mai mult, este pusă la îndoială capacitatea Eparhiei de a gestiona profesional peste 200 de renovări atâta timp cât nu se știe cine va verifica modul în care s-au efectuat lucrările.

O întrebare cheie a materialului este: cum a fost posibil ca una dintre companiile de restaurare, care a primit aproape 3 milioane de euro din acei bani, să aparțină chiar episcopului Béla Kató?
    
Suma subvențiilor acordate de guvernul maghiar prin Fondul Bethlen Gábor pentru promovarea bisericilor istorice transilvănene a crescut spectaculos din 2011 până în 2017, cu peste 140 milioane de euro. Există voință politică de la Budapesta. Din această sumă, Eparhia Reformată condusă de Béla Kató încasează cea mai mare bucată.

Ancheta jurnalistică dezvăluie că Béla Kató și premierul Viktor Orbán sunt atât de apropiați încât se spune că episcopul este singura persoană publică din Transilvania a cărei voce este ascultată de primul-ministru pe probleme de politică națională. În luna decembrie 2018 va fi ales un alt episcop întrucât Béla Kató a atins vârsta de pensionare, dar se pare că regulile au fost modificate astfel încât să poată obține un nou mandat de șase ani.

Acest sistem este catalogat drept unul care investește prea mult în cărămizi și prea puțin în oameni, cu diferența că, o dată amenajate, clădirile pot fi inaugurate, fotografiate și exploatate astfel și din punct de vedere politic.

A fost prezentat și exemplul unei clădiri din Cluj-Napoca pentru a cărei transformare în centru cultural, Eparhia Reformată din Ardeal a primit 2,9 milioane de euro subvenție de la Fundația Gábor Bethlen. Contractorul selectat pentru lucrare are ca acționar 50% Fundatia Kida, a cărei președinte același Béla Kató.

Tot la capitolul imobiliar bisericesc este consemnat și cel mai scump garaj al comunității maghiare, amenajat prin aceleași fonduri guvernamentale maghiare în curtea Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca. Construcția subterană a costat 1 milion de euro.

Citiți materialul complet, precum și poziția episcopului Béla Kató, aici: https://erdely.atlatszo.hu/2018/08/28/teglak-es-emberek-az-erdelyi-reformatus-egyhazkerulet-ingatlanberuhazasai/